SG.hu

Európai miniszteri konferencia Budapesten az információs társadalomról

Az Európai Unió Ír Elnöksége, a Magyar Kormány és az Európai Bizottság szervezésében kétnapos miniszteri konferencia kezdődik ma Budapesten, az Unió bővítésének küszöbén.

A konferencia áttekinti a 2001 júniusában, az Európai Tanács sevillai rendezvényén bejelentett eEurope+ Akcióterv megvalósításának folyamatát, és megvitatja az információs társadalom Európa egészét érintő kihívásait. Az eseményen mintegy 500 résztvevő, a csatlakozó és tagjelölt országok, számos EU-tagállam és délkelet-európai ország mintegy 40 minisztere vagy helyetteseik, valamint a magánszektor, az oktatási és civil szektor képviselői lesznek jelen.

"Európa-szerte megfigyelhető az elmozdulás egy tudásalapú társadalom irányába" - mondta Erkki Liikanen, a vállalkozásért és információs társadalomért felelős európai főbiztos. "Az esemény jó alkalom a leltárkészítésre és új prioritások meghatározására. Célunk, hogy az információs társadalom elérhető és megfizethető legyen valamennyi európai állampolgár és vállalat számára, hiszen ez kulcsfontosságú előfeltétele a növekedésnek, a versenyképesség fenntartásának és új munkahelyek teremtésének. Ez szükségessé teszi a megfelelő szabályozói keretrendszer kialakítását, mely ösztönzi a befektetéseket, a versenyt, és csökkenti az árakat. Ez egyszersmind azt is jelenti, hogy a hatóság keresletélénkítő tevékenységében nagyobb szerephez kell juttatni az on-line szolgáltatásokat az államigazgatás, egészségügy és oktatás terén. A rendezvényen résztvevő országok közül tíz számára ez a találkozó jelenti az uniós felkészülés utolsó szakaszát. Az uniós szabályozás átvétele és a szélessávú hálózatok kiépítését célzó országos stratégiák kidolgozása következésképpen a legfontosabb cél számukra. A következő két nap munkája hozzásegít valamennyiünket a közös, eEurope célkitűzések eléréséhez."

A Miniszteri Konferencia korábbi - Varsóban és Ljubljanában megtartott - konferenciák tapasztalataira támaszkodik. A találkozó az információs társadalom kiépítését zászlajára tűző nemzeti stratégiák eddigi eredményeire, a szélessávú és egyéb hálózatok kiépítésére, valamint a bevált e-business gyakorlatokra és elvekre összpontosít, továbbá a jelenlévők megvitatják azokat az intézkedéseket is, amelyek elősegítik a lehető legszélesebb körű - kortól, nemtől és lakóhelytől független - részvételt az információs társadalomban.

A rendezvényen nyilvánosságra hozzák az eEurope+ Akcióterv eddigi eredményeit összefoglaló jelentést is, amely a tíz új tagországban, valamint a három tagjelölt országban összegyűjtött adatokra épül. Az említett intézkedési terveket az Európai Tanács sevillai ülésén jelentették be 2001 júniusában, lehetővé téve ezen országok számára egy saját ütemterv összeállítását. A jelentés (www.emcis2004.hu) megállapítja, hogy az említett országokban az információs társadalom már megvalósult, és politikai támogatottsága is megfelelő.

A nemzeti információs társadalom stratégiákat már kidolgozták, a kapcsolódó uniós törvénykezés alkalmazása (különös tekintettel a távközlésre és az e-kereskedelemre) jó úton halad, a vezetékes és mobiltelefon-ellátottság pedig kiemelkedően magas. Komoly programok kezdődtek a számítógépek iskolákban történő elterjesztésére, és jelentős az előrelépés az e-kormányzat területén is. Ugyanakkor, az internet-hozzáférés és -használat költségeiben jelentős eltérés mutatkozik az országok között, ráadásul a havi jövedelmekhez képest magas személyi számítógép árak gátolhatják az otthoni számítógép-használat terjedését. Jelentős erőfeszítésekre van szükség az e-kereskedelem további elterjesztésében, különösen a kis- és közepes vállalkozások tekintetében.

Az Európai Unió hivatalosan a múlt év elején bejelentett eEurope+ 2005 Akcióterv keretében jelenleg is folyik a prioritások kidolgozása. Ebben ambiciózus célkitűzéseket határoztak meg valamennyi EU-tagország számára. Az Európai Unióhoz 2004. május 1-jén csatlakozó tíz új tagország, valamint a három tagjelölt ország számára nagy kihívást jelenthet, hogy megfeleljen ezen elvárásoknak. Ennek tudatában, az Ír Elnökség politikai egyeztetést is kezdeményezett a miniszterek és/vagy az eEurope 2005 képviselőinek részvételével, különös tekintettel a Bizottság e hónap elején kiadott, félidőben esedékes áttekintésére. A megbeszélést Mary Hanafin miniszter és Erkki Liikanen főbiztos úr vezeti majd.

Liikanen főbiztos úr a kétnapos rendezvényen találkozik dr. Mádl Ferenccel, a Magyar Köztársaság elnökével és dr. Medgyessy Péterrel, a Magyar Köztársaság miniszterelnökével is, akik szintén jelezték részvételüket a konferencián.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!