Franczy

Schröder kancellár beszéde a CeBIT-en

"Itt az idő, hogy továbbépítsük az informatika világát. Nincs okunk pesszimizmusra." - mondta Gerhard Schröder, német kancellár a hannoveri CeBIT számítástechnikai szakkiállításon tartott nyitóbeszédében, mellyel arra kívánt utalni, hogy az informatika világában a közelmúltban tapasztalható volt gazdasági hullámvölgy nem adhat okot az elkeseredésre.

Erre jó példa egyébként az is, hogy bár a számítástechnika világa látott már a maiaknál szebb napokat is, ennek ellenére a CeBIT kiállításon új kiállító rekord született, hiszen az említett németországi eseményre a világ 60 országából több mint 8000 kiállító cég érkezett. Schröder kancellár a CeBIT-en tartott beszédében elmondta, hogy becslések szerint jelenleg világszerte már több mint 1 milliárd számítógépet használnak.
"1997 óta a németországi IT piac több mint kilenc százalékkal növekedett. Napjainkra már teljesen kézenfekvő dologgá vált, hogy a különböző kommunikációs és információs technológiák óriási szerepet játszanak az ország gazdasági mutatóinak kedvező alakulásában." - mondta Schröder.

Különböző előrejelzések szerint 2003-ra Európában már több mint 7,5 millió fős szakképzett, informatikában jártas munkaerőre lenne szükség, azonban a szakképzési központok kapacitása jelenleg még csak 5,6 milliárd fő. Erről Schröder kancellár beszéde után Volke Jung, az Information, Telecommunication and New Media nevet viselő szervezet elnöke számolt be a megjelent hallgatóságnak. Jung bevallota, hogy a mostanra kialakult helyzeten önmaguk egyedül nem képesek változtatni, így arra kényszerülnek, hogy olyan keleti országokból hívjanak informatikusokat, mint például Bulgária, vagy Oroszország.


Gerhard Schroeder kancellár felesége és a
Siemens elnök Heinrich von Pierer társaságában

Schröder kancellár szerint a jelenlegi, informatikában felmerülő gondok kiküszöbölésében nagy szerepet játszhat az is, hogy a közeljövőben egyre jobb kapcsolat alakulhat ki a kormányzat, a gazdaság és a szakszervezetek között. Schröder elmondása szerint az már mindenképpen biztosítva van, hogy 2003-ra több mint 40 ezer IT szakképző központ fog létezni Európában, míg 2004-re ez a szám akár 20 ezerrel, 60 ezerre is növekedhet. A kancellár azt is nagyon fontosnak tartotta, hogy a jövő informatikusai ne csak a legfiatalabb generációból kerüljenek ki, hiszen az idősebb korosztályba tartozóknak is biztosítani kell az informatikai téren való továbbképzés lehetőségét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!