JohnnyCage

A Samsung vékonyabb, fényesebb kijelzőket szeretne

A dél-koreai Samsung Electronics szövetséget kötött a közelmúltban alapított Vitex Systems-szel a jelenleginél vékonyabb, fényesebb OLED kijelzők kifejlesztése érdekében.

A dél-koreai elektronikai óriás kedden jelentette be, hogy a társaság az együttműködés első lépéseként támogatni fogja a Vitex Barrier Engineering Program elnevezésű fejlesztési projektjét. A program célja, hogy Samsung speciális, mobiltelefonokba szánt OLED kijelzőket készíthessen a Vitex új kijelző technológiájára. A Samsung, amely a világ egyik legnagyobb LCD gyártója, nem közölte a Vitexnek nyújtott támogatás összegét.

"Túl vagyunk a fejlesztési fázison, és jelenleg a technológia gyártásba való átültetésével foglalkozunk" - mondta John McMahon, a Vitex szóvivője. "A Samsunggal való együttműködés lehetővé teszi, hogy a társaság gyártási tapasztalatát felhasználva hamarabb elérhetővé együk a technológiát" - tette hozzá.

Mint McMahon elmondta, a két társaság célja, hogy a valósághű színárnyalatok megjelenítésére is képes OLED (Organic Light Emitting Diode - Szerves Fénykibocsátó Dióda) kijelzők 2004 második felében megjelenhessenek az első mobiltelefon készülékekben.

Az OLED technológia a társaságok szerint az LCD kijelzők utódja lehet a mobiltelefonok piacán, illetve később a nagyméretű lapos kijelzők szegmensében is. Természetesen azonban számos más, szintén ígéretes alternatíva is létezik.

A gyártók legszéleskörűbb támogatását ezidáig az OLED nyerte el, de egyes szakértők szerint a megoldás csak mintegy 10 év múlva válhat az LCD-k igazi ellenfelévé. Az OLED technológia a kisméretű kijelzővel rendelkező készülékekben már jelenleg is megtalálható. Az OLED kijelzők előnye az LCD-kkel szemben, hogy nem igényelnek háttérvilágítást, mivel maga a kijelző is elegendő fényt bocsát ki a bevezetett áram hatására. Mindez kisebb fogyasztást, valamint még vékonyabb kialakítást tesz lehetővé.

A Samsung tervei szerint a közeljövőben megjelenő OLED kijelzők mintegy 50 százalékkal nagyobb fényerőt fognak nyújtani, mint a háttérvilágítással ellátott aktív-mátrix LCD-k, és ráadásul vékonyabbak is lesznek azoknál. Egyes szakértők azonban kételkednek abban, hogy a két társaság a tervezett időpontra be tudja indítani a kijelzők tömegtermelését. Jelenleg ugyanis komoly problémát okoz, hogy az OLED kijelzőket a bejutó legkisebb por, vagy oxigén azonnal tönkreteszi.

A Vitex mindezt a problémát egy Barix elnevezésű vékony védőfilmmel kívánja kiküszöbölni, amely megóvja a kijelzőt a külső hatásoktól.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sztavrosz #4
    A SAMSUNG mekkora egy kula gyáros. Tanuljanak már meg mobiltelefonokat készíteni! Menjenek el egy kis tanulmányúta kontinensuk északi országaiba és ott megmutatják nekik.
  • Lang #1
    hmm - ezt ha vki meg tudja fizetni a megjelenésekor akkor annak sincsenek anyagi problémái...
    "az OLED kijelzőket a bejutó legkisebb por, vagy oxigén azonnal tönkreteszi" - akkor mostantól por, víz, ütés és oxigénálló telefonok lesznek :))