27
  • Csóka
    #27
    Ez kábé olyan, mint az Animatrix... "Az ember megalkotta a gépet, ezzel saját végzetének megteremtőjévé vált. A gépek fáradhatatlanul dolgoztak, hogy teljesítsék az emberek parancsait. De hamarosan felbukkantak az engedetlenség első csírái. A gépek nem kaptak megbecsülést alkotóiktól..."
  • NEXUS6
    #26
    Háj Papamaci!

    OKS akkor tereljük a dolgokat filozófiai síkra. Szerinted mi is az "igazi intelligencia"?
    - (A viszonylag új -kb 20 éves- kutatások szerint is, azt amit általában intelligenciának hívunk, kb 7 egymástól elkulöníthető funkciónak a halmaza: logikai intelligencia, térbeli intelligencia, zenei itelligencia, szociális intelligencia ....
    Nos, a DB a logikai intelligenciában lealázta az emberiség ezen a téren legokosabb képviselőjét. Ettől a világ mondjuk nem dőlt össze;)

    Amúgy te hogy határoznád meg a gonoszt, ha már itt tartunk?
    Szerintem az intelligencia az intelligencia, az hogy valaki milyen jellemmel rendelkezik, illetve a külvilág hogy ítéli meg az már más tészta, ergo az intelligencia önmagában nem lehet gonosz.
  • papabear
    #24
    hé, hé csigavér.
    A a DeepBlue olyan messze van az igazi intelligenciától, mint a Millenium Falcon a Kínai Űrhajózástól.
    Éppen te írtad #19 nemrég, hogy ne keverjük a logikát az intelligenciával, most mégis azt tetted.

    Azonkívül nem mondta senki, hogy CSAK gonosz lehet, hanem azt, hogy lehet AZ IS. És valódi intelligenciáról beszélünk, nem egy jól konfigurált programról. A valódi értelemben vett MI-ig még néhány évtizedet fejleszteni fognak.
  • NEXUS6
    #23
    Hé fiatalok, mi ez a parázás?

    Ha valaki azt mondja, hogy Ai akkor már rögtön, jön Terminátor, Bishop meg a többiek?

    Uraim, nem hazudhatunk magunknak tovább! Szembe kell nézni a szomorú tényekkel: a gépi intelligencia már töbször csapást mért az emberiségre.

    PL amikor a DEEPBLUE elverte az aktuális sakvilágbajnokot, ugye:)

    De azért a tények tisztázása, illetve a téma által felkavart érzelmek csitítása érdekében, hozzá kell tennünk: a vereség után az illetőt nem verték bilincsbe és vetették tömlőcbe, Valamint a fentebb nevezett D.B. nevezetű számítógép nem tette ágyasává a mélyentisztelt sakk világbajnok feleségét sem:)

    Azon vitatkozni ezekután, hogy a meccsen megnyilvánult gépi intelligencia mennyire adta tanujelét a gonoszságnak, ami pedig egyesek szerint elengedhetetlen tartozéka eme kreaturák "lelki világának", nos ez a kérdés szerintem enyhén szólva a BLIKK nevű nem tul magas színvonalú és egyáltalán nem szakmai jellegű kiadvány oldalaira kívánkozik;)
  • Obi Wan
    #22
    Na igen, lehet hogy minden profi dolgot meg tudnak csinálni, csak mondjuk a másolás/beillesztésnél akadnak el :)
  • Pepito
    #21
    Re Asimov es a robotika torvenyei:
    A legnagyobb problema az, hogy a robotika torvenyeire is ervenyes Godel torvenye. Ennek ertelmeben robotunk talalkozni fog olyan helyzetekkel, amikor nem tud donteni.
    A paradigma valtas es a dolgok "eggyel tavolabbrol torteno" megfigyelese igazi kihivas - meg human aggyal is. Erre programot irni pedig elvileg is lehetetlen.
    Mint ahogy peldaul olyan programot irni is lehetetlen, amely eszreveszi, hogy vegtelen ciklusba kerult.
    ld. Mero Laszlo konyvet ebben a temaban.
  • papabear
    #20
    A baj az, hogy az igazi intelligencia lehet akár gonosz is. És mint ilyen akár magasról rá is tojhat akármilyen robotika törvényre. Ha felismeri önnön hatalmát, képes lesz vele jó és rossz dolgokra, akkor csak a szerencsén múlik, hogy ne ellenünk fordítsa.
    Persze, ha egy jól elzárt rendszerben működik, akkor nem sok mindent tehet az anyázáson kívül, de ha kapcsolatba lép a globális hálóval, bármire képessé tud válni.
    És az ember nem mehet oda egy szekercével véget vetni, amikor a védelmi rendszereket is az AI irányítja.

    Egyik kedvelt pár sorosom is hasonlóan szól (vagy 15 éve olvastam valamelyik Galaktikában, bocs, hogy nem idézem pontosan és a szerzőre sem emlékszem (Bár asszem Harlan Ellison???)

    - Évtizedekig tart, de megépítik több naprendszer legnagyobb számítógépeit összekötő szuperkompjutert. Igazán felemelő érzés, mikor az arra jó előre felkészített szakember bekapcsolhatja és felteheti az első kérdést.
    -Kezelő: Van-e Isten?
    Halk, majd egyre erősödő morajlás hallatszik a gépezet központi terminálja felől, majd egy hatalmas villámcsapás kíséretében a terminál és az azon található kikapcsológomb megsemmisül.
    -Kompjúter: Most már van.

    :o)

  • NEXUS6
    #19
    Ha mélyebben bele akarunk menni a témába, akkor azt láthatjuk, hogy akár legmagasabb szinten is "divat" összekeverni a következő fogalmakat: tudat, intelligencia, logika.

    Mivel a legprimitívebb program is valamilyen logikára épülő algoritmusra épül ezért a bennünket körülvevő progik mindegyike rendelkezik a logikus "cselekvés" képességével.

    Az intelligenciát sokféleképp lehet definiálni. Általában probléma megoldó képességként határozzák meg. Ehhez két dolgot fűznék:
    1. az MI kutatók az inelligencia képességét egy bonyolult programként képzelik el, ami vagy az adatbázis, vagy az alap progi összetettsége miatt képes olyan dolgokra, amikre képes.
    2. habár az ember rendelkezik a probléma megoldó képességgel/intelligenciával ezen kívül még sok mentális képességgel rendelkezik érzelmekkel és mindegyik közül a legfurcsábbal....

    A tudattal, amiről csak a jó isten tudja hogy micsoda. Egyes filozófusok szerint a robotok soha nem fognak tudattal rendelkezni, míg mások szerint már a legegyszerűbb dolgok-pl egy kő is- rendelkezik valamilyen tudattal.

    Ha viszont azt nézzük hogy pl a 19. században, vagy Asimov színrelépésekor hogyan képzelték el az intelligens/robotszerű cselekvést akkor viszont azt láthatjuk, hogy bizony már régen elérkeztünk az intelligens robotok korába! Hülyeség tehát azon vitatkozni, hogy mikor indul be a szkájnet.

    (A multkor láttam egy ilyen felírattal rohangáló kistehert, a skynet asszem egy futárcégg:))
  • juhand
    #18
    Prolog a HTML-ben.
  • Shadow_THH
    #17
    Windows alá irják őket? Akkor nem jelentenek túl sok veszélyt :D

    "halott emerek gyával helyettesiteni..." szerintem aki erre gondolt annak már az agya maga halott volt, vagy csak túl sok robotzsarut nézett
  • zippofcy
    #14
    Inkább a politikusok intelligensebbé tételét kéne kutatni, hogy felfogják már végre hogy nem nézhetik az embereket ostoba birkáknak, és ha lopnak, hazudnak az úgyis kitudódik.
  • Munch
    #9
    Ez már vagy az ezredik cikk amit erről olvastam...
    Azért a legbizarrabb ez volt: a halottak agyát használjuk fel pc ként különböző áramköröket vezetve bele.
    Mért lenne az jó ha a gépek gondolkodának??!
    Egy-két elvre kíváncsi lennék... mindent sokkal gyorsabban csinálnának meg az embernél?
    Egy filmbe volt ilyen: "Egy gép nem beszél, nem lélegzik, nem gondolkodik. Csak programokat hajt végre." Rövidzárlat? Vagy mi is volt... :D
  • SuD
    #8
    Az agyad is logikai kapcsolatokat keres....
  • Dömper Ármánd
    #7
    Még mielőtt nagyon belemelegednénk a "gépek átveszik az uralmat" hallucinációba, elmondanám, hogy az itt alkalmazni kivánt elméletek kb.: 50 évesek. És ezek azóta nem nagyon fejlődtek. Sőt, ezekkel az elvekkel soha senkinek nem sikerült tényleg intelligens számítógépeket csinálni.

    Előbb utóbb persze biztos lesz intelligens gép, de ha ezt mindnképpen valami irodalmi mű segítségével szeretnétek vízionálni, akkor inkább Asimov munkásságát ajánlanám, mint Svarcenberger művész úr életművét.
  • vice
    #5
    Élő szövet a belső google-vázon
  • Darth Sith
    #4
    "A bevitt információk intelligens módon történő feldolgozása és az önképzés a fő célja"
    Mintha vmi ilyesmit mondott volna Svárci is a terminatorban... :)