Berta Sándor

Nyugdíjba vonult a Ctrl+Alt+Del atyja

Nyugdíjba vonul David Bradley. Ez a név nyilván nem sokunknak mond bármit is, hiszen eléggé tucatnév az angolszász nyelvterületen. Az úriember nem kisebb tettel írta be magát a számítástechnika történetébe, mint hogy feltalálta a Ctrl+Alt+Del billentyű-kombinációt.

Ki ne ismerné a jól bevált billentyű-kombinációt, amellyel pontot tehetünk minden nyűglődés végére és újraindíthatjuk a számítógépünket. A három billentyű egyszerre történő lenyomása után láss csodát, újraindultak a kifagyó PC-k. Az újdonság, amelyet "melegindításnak" is neveznek, főleg a számítógépeiken DOS és régebbi Windows verziójú operációs rendszereket használó embereket "tette boldoggá", ugyanis az újraindítás után a Windows újra a régi fényében pompázott. A "melegindítás" előnye, hogy egy "hidegindítással" szemben, amikor is bekapcsoljuk "a semmiből" a számítógépet vagy lenyomjuk a reset gombot, az áramellátás nem szűnik meg.


David Bradley
Érdekesség, hogy a Ctrl+Alt+Del használata a Windows NT, Windows 2000, Windows XP és a különböző Linux disztribúciókat futtató PC-ken előhívja a Task Manager nevű programot. David Bradley az IBM kérésre alkotta meg ezt a kombinációt, ráadásul mindössze 5 (!) perc alatt. David Bradley jelenleg 55 éves, 28,5 évig dolgozott az IBM-nek és 1980-ban az IBM PC megalkotásában is segített.

Az IBM PC létrehozásakor Bradley kapta azt a feladatot, miszerint oldja meg, hogy a számítógépet újra lehessen indítani ha lefagy. A szakembernek kellett az újraindítást lehetővé tevő programkódot megírni. Egyetlen újraindító gomb létrehozását eleve kizárták, túl nagy volt ugyanis a veszélye annak, hogy bárki véletlenül is megnyomja és újraindítja a gépét. Ezért született meg a mai napig oly gyakran használt Ctrl+Alt+Del billentyű-kombináció.

Ennek használata nemcsak közismert lett, hanem szinte egyfajta kultikus fogalommá vált. Sok millió ember hiszi mind a mai napig azt, hogy a Ctrl+Alt+Del a Microsoft találmánya. Amikor az IBM PC megalkotásának 20 éves jubileumán találkozott Bill Gatesszel, David Bradley meg is jegyezte: "Én találtam föl, de Bill tette világhírűvé!" - utalva ezzel arra, hogy ha Gates és társai egy stabilabb operációs rendszert is készíthettek volna. Ki tudja miért, Bill Gates ezen a mondaton akkor sem tudott és azóta sem tud nevetni...

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Daza500 #39
    Vagy egy csavarhúzóval pattintsd ki a helyéről.
  • Piscator #38
    David Bradley öreg szaki respekt!
  • artschi #37
    Most jut eszembe, az Damon Bradley volt, sorry...
  • artschi #36
    A fazon az a David Bradley, akit az Only You c. filmben a Marisa Tomei keresett? Szólni kéne neki, hogy az álompasija mit alkotott :D
  • artschi #35
    Tökre igazad van, én is utálom az extra bill.-eket. főleg, amin már van explorer gomb, meg hang le- és feltekerés stb... mi a francnak?
  • Pheel #27
    Van egy olyan érzésem, hogy ezt a nevetős dolgot már anekdotikus kedvében az eredeti cikkíró írta oda mindenféle alapot nélkülözve.

    De fiam, te legalább okos vagy, ha már Bill Gates egy - idézem - "fasz"...
  • ZMAN #26
    Taps!Taps!Taps!-------->>>
  • Pheel #23
    #12
    De azért jó vicc volt, nevettünk is rajta meg minden :-PPPPPP
  • RelakSfromhome #22
    10 gombos, minden windows hibát javító kombináció:
    Control-Alt-Del-Control-Alt-Del-Control-Alt-Del-Reset
  • AnarchoiD #19
    en elitebb vagyok nalad : se ekezet se semmi windoz vagy multimedia billantyu ;) 1db (!) ctrl ahol masnak a TAB van ;) meg van copy/paste/cut key -em ;) van start stop again (!!!) es undo de meg egy bazinagy HELP is az escape helyen ;) bal ctrl helyen capslock ;)