Spencer

Hamarosan itt a legújabb "extrém" Pentium 4 processzor

Intelhez közeli források tudni vélik, hogy a chipgyártó az idei esztendő második negyedévében LGA775 tokozású, 3,4 GHz-es működési frekvenciájú Pentium 4 Extreme Edition processzorokkal fog előrukkolni.

Magyarul az Intel a korábbi híradásokkal ellentétben nem csak a legújabb, 0,09 mikronos feszített szilícium gyártási technológiák segítségével készülő processzorait, hanem a régebbi, még 0,13 mikronos csíkszélességgel rendelkező chipjeit is gyártani fogja az említett újfajta tokozással.

A 3,4 GHz-es órajelű Pentium 4 Extreme Edition hivatalos bejelentésére február 2-án fog sor kerülni. Közvetlen elődjéhez, a 3,2 GHz-es frekvenciájú Pentium 4 Extreme Editionhöz hasonlóan az új jövevény 2 MB integrált harmadszintű gyorsítótárat, valamint 800 MHz-es rendszerbusz frekvenciát tudhat magáénak és természetesen támogatja a HyperThreading technológiát. Az Intel ezen "extrém" Pentium 4-es processzorai a korábban Gallatin fejlesztési kódnevet viselt magra épülnek, mely magot az Intel eredetileg a nagy teljesítményű szerver számítógépek piacára szánta.

A konkurens AMD azonban a közelmúltban nagyot durrantott x86-64 architektúrájú mikroprocesszorai révén, és az Intel vezetői úgy döntöttek, hogy presztízs okokból be kell vezetni a piacra egy minden korábbinál nagyobb teljesítményű "extrém" processzort. A 3,2 GHz-es Pentium 4 Extreme Edition egyébként mind a mai napig olyan rikta a piacon, mint a fehér holló, persze az már más kérdés, hogy vélhetően amúgy is kevés olyan felhasználó akad, aki adott esetben akár 1000 dollárt is hajlandó kifizetni egy processzorért.

A Xeon MP és Pentium 4 Extreme Edition típusjelzésű chipek egytől egyig 0,13 mikronos gyártási technológiák segítségével készülnek, vagyis esetükben vélhetően a 3,4 GHz jelenti majd az elérhető legmagasabb frekvenciát. Különböző források szerint az Intel 0,09 mikronos Pentium 4 Extreme Edition processzort idén biztosan nem fog kiadni, tehát 2004-ben 3,4 GHz-es lesz a legnagyobb teljesítményű ilyen chip. A 3,4 GHz-es Pentium 4 Extreme Edition egyébként várhatóan nagyobb számítási teljesítményre lesz képes, mint a legújabb technológiákkal felvértezett, Prescott magos 3,6 GHz-es új Pentium 4.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!