Spencer

Jövőre nem várhatók 0,09 mikronos Pentium 4 EE processzorok

Minden jel arra mutat, hogy a jelenleg kapható 3,2 GHz-es, illetve a hamarosan bemutatkozó 3,4 GHz-es frekvenciájú Pentium 4 Extreme Edition chipek jó ideig követő nélkül maradnak, ugyanis az Intel 2004-ben nem tervez olyan, 0,09 mikronos gyártási technológiák segítségével készülő processzort piacra dobni, melyben az említett két chiphez hasonlóan nagy méretű harmadszintű gyorsítótár teljesít szolgálatot.

A Pentium 4 XE-nek, illetve Pentium 4 EE-nek is nevezett Intel Pentium 4 Extreme Edition processzorok 0,13 mikronos csíkszélességgel rendelkeznek, és arra a korábban Gallatin fejlesztési kódnevet viselő magra épülnek, melyet az Intel eredetileg a többprocesszoros szerver számítógépek piacára szánt. A tavalyi esztendő utolsó negyedévében debütált Gallatin magos Xeon MP processzorok elsősorban nagyméretű L3 cache-ükről ismerszenek meg, és az Intel egészen 2004 végéig, 2005 elejéig fontos szerepet szán nekik az IA32-es piacon.

Az Intel a többprocesszoros rendszerekbe szánt 32 bites chipek esetében nem sietteti a még kiforratlan 0,09 mikronos gyártási technológiákra történő átállást, viszont ez nem jelenti azt, hogy jövőre ne jelenne meg számos újdonság ebben az Intel termékcsaládban. A Santa Clara-i (Kalifornia) székhelyű chipgyártó 2004 első negyedévében tervezi bemutatni azt az új Xeon MP chipet, mely kereken 3 GHz-es működési frekvenciával, illetve 4 MB méretű harmadszintű gyorsítótárral fog rendelkezni. Ez a nagy teljesítményű Intel processzor a várakozások szerint 3692 dollárba fog kerülni, és aki ezt az összeget sokallja, annak ideális választást jelenthet az 1980 dolláros, illetve 1177 dolláros, 2,7 GHz-es, illetve 2,2 GHz-es, ugyancsak 4 MB L3 cache-sel szerelt Xeon MP újdonság.

Az Intel várhatóan csak 2005 első negyedévében mutatja be a Gallatin immár 0,09 mikronos technológiák segítségével készülő utódját, a gyorsabb rendszerbusszal és nagyobb L3 cache-sel rendelkező Potomacet, vagyis szinte biztosra vehető, hogy addig nem fog megjelenni a piacon újabb Pentium 4 Extreme Edition processzor.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Darth Sith #4
    1000dolcsiér tnem veszek provit. pláne nem 3600ért. :)
  • banrob2 #2
    Az lett volna a feladata...