Berta Sándor

MPEG-7 arcfelismerő technikával

Azt már most biztosra vehetjük, hogy jelentősen különbözni fog a MPEG-7 szabvány az elődeitől - ha más miatt nem is, a beépített arcfelismerő technikának köszönhetően mindenképpen.

2004 tavaszától lesz mindenki számára elérhető a MPEG-7 szabvány, ami minden bizonnyal új színt hoz majd az audió- és videókodekek amúgy is tarka világába. Az újdonság varázsa sok más új és továbbfejlesztett funkció mellett a dél-koreai Samsung és a japán NEC vállalatok által közösen kifejlesztett arcfelismerő technikájában rejlik majd. Minderről a Moving Picture Experts Group Committee tájékoztatta a nyilvánosságot.

A választás azért esett a Samsung és a NEC közös fejlesztésű technikájára, mert ez ismeri fel a személyek arcát a legjobban és a legpontosabban, ráadásul rendkívül gyors adatfeldolgozást tesz lehetővé és gyakorlatilag minimális helyet foglal. A japán NEC szerint 253 bit szükséges ahhoz, hogy egy arc, legyen az bárkié, a MPEG-7 AFR (Advanced Face Recognition Descriptor) segítségével pontosan azonosítható legyen.

Az igazsághoz hozzátartozik azonban az is, hogy még ez a technika sem tökéletes, bármilyen jó is. Mindenesetre az új eljárás hatékonyságát jól mutatja, hogy a hibahatár "csak" 12,5 százalék. Ez pedig azt jelenti, hogy ez a módszer még mindig jobb, mint az elődei. Egy hagyományos számítógép segítségével és ezzel a technikával lehetőség van másodpercenként egymillió arc összehasonlítására. Nem elírás: egyetlen személy, vagy egyetlen arc megtalálása például egy 24 órás időtartamú videón csupán néhány másodpercbe kerül! Érthető tehát, hogy a szakemberek szerint az AFR-technikának nagy jövőt jósolnak például a videokamerás ellenőrző (monitoring), az adatlekérdező és a videóarchívum-rendszereknél.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • [HUN]PAStheLoD #11
    Advanced Face Recognition Descriptor
    az nem afrD ?? :PP
  • Pheel #9
    Lehet azért, mert az MPEG nem csupán egy videó-hang tömörítési szabvány :) Attól, hogy te annyit látsz belőle... :-P

    Mellesleg imho hang aztán tuti nem :)
  • TeszteloPontHu #8
    Pontosan erről van szó. Az MPEG4-ben is vannak már ilyen elemek.
  • Nyers #6
    Sztem az ikreket nem fogja felismerni! LOL
  • Pheel #5
    Mivel az arcod karakteres részeit nézik, így abszolút nincs befolyással a felismerésre. Kb uaz, mintha megvágod az ujjad. Attól az ujjlenyomatodat még lazán felismerik.
  • Darth Sith #4
    jó kis cucc ez. :)
  • MaDFoX #3
    :DD
    Azt a vagott keput keresik? En tudom hol lakik, nem tudjak elteveszteni! :DDDD