JohnnyCage

A grafikus chipek gyártói a Corona mellé álltak

A szoftveróriás Microsoft sikeresen a Corona elnevezésű videótömörítési technológiája mellé állította a két legnagyobb grafikus processzorokat gyártó céget, az nVidia-t, illetve az ATI Technologies-t.

Az egyelőre még hivatalos bejelentés előtt álló Corona technológia jelentős előrelépést fog jelenteni a PC-ken lejátszott videók minőségében. Az ATI Technologies és nVidia cégek kedden közölték, hogy támogatják a DirectX összes új technológiáját, és jövőben megjelenő grafikus processzoraik ennek megfelelően lesznek kialakítva.

A DirectX, mint ismeretes, a multimédia alkalmazások és játékok Windows alatti felgyorsítását szolgálja. A Microsoft által kifejlesztett, Corona elnevezésű DirectX technológia lehetővé teszi, hogy a grafikus processzor átvegyen bizonyos, a videóinformáció feldolgozásához szükséges műveleteket a központi processzortól, lehetővé téve ezzel a lejátszás zökkenőmentességét a jelenleg elérhetőnél nagyobb felbontásokban is.

- A Corona-t támogató videókártya megduplázhatja a számítógép videófeldolgozási teljesítményét - mondta Michael Aldridge, a Microsoft Windows Digital Media divíziójának vezető termékmenedzsere. - Mindez lehetővé teszi a HDTV felbontású videók tökéletes minőségű lejátszását a PC-n - tette hozzá.

A szoftveróriás egyelőre még nem jelentett be konkrét megjelenési időpontot, a Corona támogatóinak száma azonban így is gyorsan nő. A technológiát a két említett chipgyártó mellett jelenleg olyan cégek támogatják, mint az Adobe Systems, az Avid Technology, a Creative Labs, és a Discreet and Thomson Grass Valley Group.

Aldridge szerint az MPEG-4, és Apple QuickTime technológiákhoz hasonló hatékonyságú Corona codec tesztverziója valamikor a nyár végefelé jelenik meg. A megoldás a vezető szerint lehetővé fogja tenni, hogy egy új videókártya vásárlásával a felhasználók kiemelkedő minőségű videó adatfolyamokat és fájlokat tudjanak lejátszani, és ne kelljen az egész számítógépet lecserélni. Azt jelenleg nem tudni, a formátumot támogató nVidia és ATI videóchipek mikor jelennek meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • tomcs #5
    epp ez a baj. tudsz valami normalis, nem "sufnituning" modszert arra hogy wmv-bol tomoritetlen aviba (vagy barmi masba ami nem belso ms formatum) alakits videot? mert ha veletlen megjelenik barmifele programocska ami ezt megtenne ms rauszitja egesz marketingosztalyat... lasd virtualdub (asszem) 1.3c + asf

    (gy.k. virtualdub 1.3c kepes asf-et atalakitani barmire amire tetszik, elboldogul a nem directshow-os wmv-kkel is)

    ezert mondom hogy nem nagyon lehet gyakorlatban ms formatumokat hasznalni mert mit erek 1 olyan videoval amit linuxon pl eselyem sincs megnezni (jo tudom meg tobbnyire wint hasznalok de ahogy elnezem a ms terveit a licencpolitikajaval.. fene tudja le7 hagyom a fenebe par ev mulva)
    mas kerdes hogy attol fuggetlenul nvidia nem fog a chipjeire ms only logot ragasztani es gondolom ati se szal fene tudja milyen gyorsitofunkciokat fognak belerakni, gondolom fog keszulni nyilt forrasu tomorites ami ezeket ki tudja hasznalni akkor meg nem baj ha ms "kijarja nekik az utat" de amig csak ms playerrel es ms-gyartmanyu szerkesztocuccokkal lehet kezelni a ms formatumokat addig ertelmesebb emberek nem fogjak otthon ezeket hasznalni divx es mp3 vagy ogg helyett
  • Inquisitor #4
    Nem oszt nem szoroz a Corona :)
    Majd Corona formátumokból fogjátok DivX-be alakítani a videókat .... ;)
  • fetyka #3
    Utálom a Microfost.
  • CAD #1
    Izé... miert van, az, hog a DivX technologia bar eleg lassucska, de kibaszott jol tomorit... ketto keresztezese lenne szvsz az optimum.