JohnnyCage

Új videótömörítési technológiát szemelt ki az MPEG

A nemzetközi szabványügyi csoport egy olyan, új videótömörítési technológiát igyekszik szabványosítani, amely DVD minőségű webes közvetítéseket ígér.

A H.264 néven ismert formátum a technológia támogatói szerint jelentős előrelépést hoz az interneten sugárzott videók minőségében, miközben csökkenti a hálózati erőforrások terhelését.

Az új formátumot a Joint Video Team csoport fejleszti, amely az ISO MPEG (Moving Picture Experts Group), és az International Telecommunications Union (ITU) szabványügyi csoportok együttműködéséből jött létre. A H.264 még az év vége előtt bekerülhet az MPEG-4 szabványba, közölte Robert Koenen, az MPEG Requirements Group korábbi vezetője, és az MPEG-4 Industry Forum jelenlegi elnöke.

"A codec a videótömörítés területén elért előrelépésünk eredménye" - mondta Koenen hozzátéve, hogy a megoldás rendkívül ígéretes, különösen a multimédia alkalmazásokhoz jelenleg rendelkezdésre álló, erőteljes hardvereszközök fényében.

A videók interneten keresztüli, illetve drótnélküli eszközökre való továbbításában rejlő lehetőségeket ezidáig jelentősen korlátozta a kis adatátviteli sebesség miatti, gyenge minőség. Ahogy azonban a szélessávú (broadband) hozzáférések egyre gyorsulnak, a számítógépek (illetve mobil eszközök) teljesítménye pedig egyre nő, a gyenge minőség által felállított korlátok lassan megszűnnek. A H.264 (MPEG-4 Advanced Video Coding) például már valamivel 1 Mbps adatátiveli sebesség alatt DVD minőségű képet és hangot tesz elérhetővé.

Bár DVD minőségű videókat sugárzó online szolgáltatások a közeljövőben aligha fognak megjelenni, a H.264 jelentős előrelépést jelent. A megoldás mintegy 33 százalékkal nagyobb hatékonysággal tömöríti a videókat, mint a jelenlegi MPEG-4 formátum, igaz ehhez a jelenleginél jóval nagyobb számítási teljesítmény szükséges, ami a mobil eszközökben korántsem biztos, hogy rendelkezésre áll.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • JTBM #13
    A DVD minőségű hang az AC3
  • Ligend #12
    Bocs, igazad van.
    "1 Mbps adatátiveli sebesség alatt DVD minőségű képet és hangot tesz elérhetővé."

    Kerdes, hogy mi a DVD minosegu hang?
  • Ligend #11
    Videotomoritesi technologiarol volt szo, audiorol nem.
  • Ligend #9
    "A megoldás mintegy 33 százalékkal nagyobb hatékonysággal tömöríti a videókat, mint a jelenlegi MPEG-4 formátum"

    Magyarul egy ugyanolyan minosegu DivX tomoritesu film 33%-kal nagyobb helyet foglal. Ezt tamasztja ala az is, hogy 1MBit/sec atviteli sebesseg mellett nyujt DVD (kozeli) minoseget - egy mai DVDrip valamivel ennel kisebb bitrataval keszul. Csak szamolj utana... 90 perces film egy 80 perces CD-re: 5400mp, ~735MB -> kb. 136kB/sec, az 1066kbit/sec. Ebbol altalaban legalabb 128kbit a hang, tehat olyan 900kbit a video. Ugyanott vagyunk, csak a minosege gyengebb, mint az ujabb szabvannyal - cserebe viszont nem kell 1.5-2GHz-es processzor a lejatszasahoz.
  • Vízipók #2
    3 DVD-RIP 1 CD-n. Nem rossz.