JohnnyCage

Apple: a felhasználók kedvelik az MPEG-4-et

Az Apple Computer szerint a felhasználók körében óriási népszerűségnek örvend a QuickTime 6 médialejátszó szoftver, méghozzá elsősorban az MPEG-4 formátum támogatása miatt.

A Cupertino-i (Kalifornia) központú Apple elmondása szerint a július 15-én kiadott QuickTime 6 médialejátszó programot ezidáig mintegy 25 millióan töltötték le, amely kiemeli az MPEG-4 audió- és videótömörítési technológia általános elfogadását.

"Lehetővé tesszük a felhasználók számára, hogy csatlakozzanak a szabványhoz" - mondta Frank Casanova, az Apple QuickTime termékmenedszere. Az Apple nem közölt adatokat arról, hogy mennyien használják a QuickTime MPEG-4 codec-jét, de a társaság július 15. óta mintegy 200 ezer letöltést regisztrált ingyenes QuickTime Streaming Server, és Darwin Streaming Server termékeivel kapcsolatban.

A rivális RealNetworks viszonyításképp körülbelül 280 ezer regisztrált RealOne Player és RealPlayer felhasználóval rendelkezik. A Microsoft nem közölt adatokat az új Windows Media Player 9 (Corona) letöltéseivel kapcsolatban, a szoftvercég szerint azonban messze a várakozáson felüli érdeklődés mutatkozott a technológia iránt.

A Microsoft két fő riválisával ellenben nem támogatja az MPEG-4 technológiát, és saját videótömörítési megoldását népszerűsíti. A társaság az elmúlt hónapokban számos támogatót szerzett Windows Media formátumának, a teljes sikertől azonban még messze áll a technológia.

A szoftveróriás elsősorban a Windows Media Player elterjedtségére építi stratégiáját, az Apple Computer azonban inkább minőségi médiaszerver szoftvereire helyezi a hangsúlyt. Kérdés azonban, hogy mi a célja az Apple-nek az MPEG-4 támogatásával. "A dolgok jó oldala, hogy az MPEG-4 általánosan elterjedt, legitim szabvánnyá válik az internetes videótovábbításban" - mondta Ryan Jones, a The Yankee Group elemzője. "Érdekes lehet azonban a kérdés, hogy mindezt hogyan tudja az Apple felhasználni bevételeinek növelésére" - tette hozzá. "Ha azt kérdezzük, a Microsoft legyőzése lehet-e a cél, a válasz nem."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • magyar ember 2 #9
    Sztem meg azert mert ujsagok cd mellekletein soxor van .mov formaban filmelozetes. :)
  • sztavrosz #7
    A mov formátumak is megvannak az előnyei. Nem csak Apple-n megy, és nem kell szarakodni azzal, hogy egy AVI file lejátszásához ilyen-olyan trutyi codec szükséges. Mindössze annyi a dolgom, hogy letöltöm a Quictimeot és kész (meg egy serialt :-)). Gondolom a filmelőzetesek is ezért vannak ebben a formátumban.
  • JohnnySmith #4
    jaja
  • Mikeyy #3
    Teljesen egyetértek veled, csak véleményem szerint azért töltik le ennyien, mert van ami csak ebben quicktime formátumban érhető el, pl. az online filmelőzetesek. Ha meglenne mpeg-ben a én gépemen sem figyelne ott a quicktime player.