Spencer

A Samsung duplájára növeli plazmakijelző gyártókapacitását

Dél-Korea legnagyobb elektronikai vállalata, a Samsung bejelentette, hogy 2004-ben közel kétszer annyi plazmakijelzőt fog legyártani, mint idén.

Bryan Sohn szóvivő elmondta, hogy a Samsung a jövő esztendőben január és október között mintegy 494 millió dollárt fog fordítani arra, hogy a Szöultól délre található Chonanban felépítse harmadik plazmakijelző gyártóüzemét. Ebben az új üzemben várhatóan már októberben meg fog kezdődni a tömeggyártás, ami egyébként konkrétan havi 120 ezer plazmakijelzőt jelent.

A Samsung jelen pillanatban két plazmakijelző gyárral rendelkezik, mely üzemek gyártókapacitása összesen mintegy havi 130 ezer kijelző, így a vállalat a jövő év végén havonta már több mint 250 ezer plazmakijelzőt lesz képes gyártani. A szóvivő utalt arra, hogy az új gyártórészlegben lényegében ugyanolyan termékeket, tehát elsősorban 42 colos, illetve 50 colos képátlóval rendelkező plazmakijelzőket állítanak majd elő, mint a jelenleg működő két üzemben, noha arról sem szabad megfeledkezni, hogy a Samsung kínálatában 37 colos, 63 colos, illetve 70 colos képátlójú kijelzők is fellelhetők.

Szakértők felhívják a figyelmet arra, hogy a Samsunghoz hasonlóan mostanság az összes nagyobb cég növelni kíván plazmakijelző, illetve LCD kijelző gyártókapacitásán, ugyanis ezen termékek iránt szépen lassan egyre nagyobb igény mutatkozik. Ezen kijelzőpanelek túlnyomó részét egyébként a nagyméretű televíziós készülékek piacán használják fel a különböző gyártók. Figyelemre méltó, hogy Japánban az idei esztendő első tíz hónapjában mintegy 28 százalékkal több plazmakijelzős televíziót adtak el, mint 2002 hasonló időszakában, miközben a folyadékkristályos kijelzős TV-k piaca több mint 45 százalékkal növekedett. Idén január és október között a szigetországban 168 ezer plazmatelevízió és mintegy 1,1 millió LCD televízió talált gazdára.

Tudni lehet, hogy a jövőben az LG Electronics is terjeszkedni szeretne a piaci szegmensben, ennek érdekében pedig a vállalat hamarosan felépíti harmadik plazmakijelző gyártóüzemét. Az LG Electronics már meglévő két üzeme havonta összesen mintegy 65 ezer plazmakijelzőt képes előállítani. A működését várhatóan 2004 szeptemberében megkezdő harmadik gyár felépítése 279 millió dollárba kerül.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)