Spencer

Várhatóan idén és jövőre is jobban teljesít a PC-s piac

A vártnál jobb Egyesült Államokbeli és európai PC-s eladási mutatók, illetve a vállalati IT kiadások korábban nem várt mértékű növekedése következtében az IDC piackutató cég megemelte a 2003-as, illetve 2004-es esztendő személyi számítógépes eladásokkal kapcsolatos előrejelzéseit.

Míg az IDC korábbi előrejelzései arról szóltak, hogy 2003-ban várhatóan 8,4 százalékkal több PC-t adnak el világszerte, mint 2002-ben, addig a legfrissebb előrejelzések szerint a PC-s piac ebben az esztendőben nem kevesebb mint 11,4 százalékkal fog növekedni. 2004-re vonatkozóan a piackutató cég korábban 10,2 százalékos növekedést jelzett előre, most viszont már a 2003-ashoz hasonló, mintegy 11,4 százalékos növekedést jósol. Minden jel arra mutat, hogy a számítógépes piac lényegében összes szegmense fellendül, illetve, hogy a pozitív tendencia tartós lesz - nyilatkozta az üggyel kapcsolatban Roger Kay, a framinghami (Massachusetts) székhelyű IDC egyik alelnöke.

Emlékezetes, hogy az IDC munkatársai az év elején még meglehetősen pesszimistán nyilatkoztak a személyi számítógépes piac jövőjével kapcsolatban, ezt követően azonban szépen lassan egyre optimistább nyilatkozatok láttak napvilágot tőlük. Kronológiai sorrendben haladva, a piackutató cég 2002 decemberében 8,3 százalékos növekedést prognosztizált 2003-ra vonatkozóan, ezen előrejelzését azonban idén márciusban 6,3 százalékra csökkentette, mondván, hogy az ázsiai SARS vírus, illetve az amerikai állami szektor IT kiadásainak csökkentése következtében alaposan vissza fognak esni az eladások. A SARS visszaszorulását követően az IDC szeptemberben 6,3 százalékról 8,4 százalékra, most pedig 11,4 százalékra módosította a PC-s piac növekedésével kapcsolatos előrejelzéseit.

Kay elmondta, hogy a kedvező eladási mutatók nagyrészt annak köszönhetők, hogy a vásárlók körében egyre népszerűbbek a hordozható számítógépek, melyek mostanság már olyan nagy teljesítményűek, illetve olyan széles szolgáltatási körrel rendelkeznek, hogy minden további nélkül képesek asztali társaik felváltására.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!