Spencer

Szélessávú internet az SAS repülőgépein

A The Boeing Company mérnökei által kifejlesztett, a repülőgépek utasai számára különböző telekommunikációs szolgáltatásokat nyújtó úgynevezett Connexion by Boeing vezeték nélküli rendszer nemrégiben egy újabb légitársaság tetszését nyerte el.

Történt ugyanis, hogy az SAS (Scandinavian Airlines System) az elmúlt hónapokban alapos teszteknek vetette alá a Connexion féle hálózati megoldásokat, mely tesztek sikerrel zárultak, az SAS vezetősége pedig ennek következtében bizalmat szavazott az új technológiáknak. Az SAS szóvivője az üggyel kapcsolatban elmondta, hogy a légitársaság megegyezett a Boeinggel, mely megállapodás értelmében 2004-től kezdve a Boeing az SAS tizenegy nagyobb repülőgépét fogja felvértezni Connexion megoldásokkal.

Emlékezetes, hogy nemrégiben a német Lufthansa számolt be hasonló megállapodásról. A Lufthansa szakemberei a Frankfurt és Washington közötti repülőjáratokon végezték el a Connexion rendszer különböző tesztjeit, ezt követően pedig a cég vezetői úgy döntöttek, hogy 2004 elejétől kezdve mintegy nyolcvan nagyobb repülőgépen elérhetővé fogják tenni a különböző vezeték nélküli internetes szolgáltatásokat. Elemzők felhívják a figyelmet arra, hogy ez még csak a kezdet, vagyis a jövőben előreláthatólag minden nagyobb légitársaságnál elérhetők lesznek az említett telekommunikációs szolgáltatások. Különböző források tudni vélik, hogy jelenleg többek közt a British Airways, valamint a Japan Airlines is teszteli a Boeing féle Connexion technológiákat.

Jens Willumsen, az SAS egyik termékmenedzsere elmondta, hogy egy a közelmúltban az utasok körében végzett közvélemény kutatás rávilágított arra, hogy a repülőgépekről jelen pillanat az internetes szolgáltatások hiányoznak leginkább, ez pedig megadta a kezdőlökést a Connexion rendszer telepítésének irányába. Willumsen utalt arra, hogy az új szolgáltatásokkal felvértezett repülőgépek 20 Mbit/s sebességű internetkapcsolattal fognak rendelkezni, az utasok pedig maximum 1 Mbit/s-os letöltési sebességre számíthatnak. A repülőgépes internet sebességét az időjárási körülmények ugyan befolyásolhatják, azonban a felhasználóknak várhatóan nem kell attól tartaniuk, hogy a szolgáltatás sebessége egy dial-up kapcsolat szintjére süllyed.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!