Spencer

999 dolláros, Linux alapú Tablet PC

Egy személyi számítógépek gyártásával foglalkozó kis cég és egy Linux disztribútor egymással társulva piacra dobott egy mindössze 999 dollárba, vagyis mintegy 224 ezer forintba kerülő, Tablet PC jellegű hordozható számítógépet, mely ily módon több száz dollárral olcsóbb, mint a Microsoft Windows XP alapú eredeti Tablet PC-k.

A Staten Island-i székhelyű Element Computer által forgalmazott Helium 2100 típusjelzésű újdonság átalakítható Tablet PC kialakítással rendelkezik, vagyis csúsztatható kijelzője révén hagyományos notebookként éppúgy használható, mint érintőképernyős Tablet PC-ként.

A Helium 2100 lelke nem más, mint egy 1 GHz-es működési frekvenciájú, VIA Technologies-féle Antaur mikroprocesszor, valamint egy 30 GB-os adattároló kapacitású merevlemez, melyre egy a Seattle-ben tevékenykedő Lycoris által fejlesztett speciális Linux operációs rendszer van telepítve. A Lycoris az elmúlt esztendőkben arra specializálódott, hogy a nyílt forrású Linuxot a Microsoft-féle Windowséhoz hasonló felhasználói felülettel látja el.


Mike Hjorleiffsson, az Element Computer elnöke elmondta, hogy a Helium 2100 fejlesztése közben a tajvani VIA Technologies egyik referencia kialakítását kombinálták bizonyos hagyományos Linux komponensekkel, illetve néhány, külön erre a célra fejlesztett alkalmazással. A cégvezető elmondta, hogy a digitális toll alapú vezérlés megvalósítása jelentette a legkomolyabb feladatot a vállalat fejlesztői számára. A Helium 2100 egyébként egyelőre csak az alapvető érintőképernyő szolgáltatásokkal rendelkezik, a teljes körű kézírás felismerési funkciók debütálására még néhány hónapot várnunk kell.

Hjorleiffsson elmondta, hogy a Helium 2100 várhatóan elsősorban a Linux szimpatizánsok, illetve az olcsó Tablet PC-szerű számítógépre vágyók körében lesz népszerű, majd hozzátette, hogy az eredeti Tablet PC-k eladási mutatói is sokkal jobbak lehetnének, ha a gyártók nem kérnének irreálisan magas összegeket ezen újgenerációs hordozható számítógépeikért.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Chappy #11
    meggórhetnának vele!
    itt még negy gép van, nem is volt notebook
  • AnarchoiD #10
    maradok a HP-nal

  • gz8 #9
    Például kávét főzetni
  • [HUN]PAStheLoD #8
    ez én akartam kérdezni! :DD
  • Mike at home #7
    ez most jo nekem?
  • Reggel #6
    Azt elfelejtettétek hogy a titkárnőt még másra is lehet használni. :)