Rónai György

Készül az első négyprocesszoros Opteron alaplap

Egy AMD processzorokkal és alaplapokkal foglalkozó weblap értesülései szerint hamarosan érkezik az első 4P Opteron alaplap, méghozzá a TYAN Thunder K8-S4880, amely az AMD saját, 8131 és 8111 chipjeire épül.

A TYAN az AMD Opteron családhoz eddig csak maximum duálprocesszoros alaplapokat készített, most azonban úgy tűnik, jóval nagyobb lépésre szánta el magát. Az AMD chipkészletére épülő alaplapra összesen 4db 940 tűs ZIF (Zero Insertion Force) Socket került, amelybe 4 darab 800-as sorozatú Opteron processzor kerülhet. Minden processzor természetesen egy kétcsatornás memóriavezérlő felett rendelkezhet, ezt úgy oldották meg, hogy az első processzor számára 4, a többire pedig 2-2 DDR SDRAM foglalat jut, így tehát 10 foglalatba maximálisan 20GB PC2700-as regiszteres ECC memória pakolható.

Klikk ide!
Az alaplap sematikus ábrája - klikk a nagyításhoz

A chipset egy AMD-8131 HyperTransport PCI-X Tunnel-ből, egy AMD-8111 HyperTransport I/O Hub-ból, valamint egy Winbond W83627HF Super I/O chipből áll. A vezérlő chipek az 1db hagyományos PCI sloton kívül két, egymástól független PCI-X buszon 2 64 bites 66/33Mhz-es, és 2 64bites 100/66/33Mhz-es PCI-X csatolót működtetnek. Az alaplapra integrált normál UDMA 133 IDE (négy merevlemezt lehet rádugni), és a Silicon Image SATA (további négy winchester) vezérlőn kívül 2 csatornás SCSI csatlakozót is kapunk, amely az LSI 53C1030 vezérlőjével Ultra320-as SCSI meghajtókat támogat, valamint az LSI saját, ZCR (Zero Channel RAID) megoldását is. Az SCSI vezérlő az "A" jelzésű PCI-X buszon csatlakozik a rendszerhez.


A hálózati szolgáltatásokért egy Broadcom BCM5704C kétcsatornás Gigabit Ethernet vezérlő felelős, amelyen 2 szabvány hálózati csatlakozó található, sőt, még az előlapra kivezethető LED-ekkel is rendelkezik. Az alaplap integrált PCI grafikus megoldással érkezik, méghozzá egy ATI RAGE XL chippel, és 8MB frame bufferrel.

A TYAN egyelőre nem kommentálta hivatalosan az alaplapról kiszivárgott információkat, és a várható megjelenéséről sem nyilatkozott. A specifikációk alapján azonban annyit mindenképpen megállapíthatunk, hogy csúcskategóriás alaplappal készülnek, és valószínűleg a piac leggyorsabb négyprocesszoros Opteronos rendszerei fognak rá épülni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mir #13
    intel nem húzhatja le a rolót.
    ha 5 évig csak szart árulna, akkor sem.
    pedig minden AMD-pártiságom ellenére is el kell ismernem, hogy szerintem az AMD MOST jobb vétel, az intel még mindíg nagyon messze van attól, hogy szart gyártson(mondjuk dolgozik rajta, hogy sikerüljön:D)
    miért több a sávszélesség, mint 20 GB/s?
    mert 4 processzo, procinként 2 csatornás DDR400 vezérlő:
    6.4 GB/s/proc*4proc=25.2Gb/S elméleti maximális sávszélesség.
    az a helyzet, hogy felépítése miatt egy ilyen gép egy 8procis xeon rendszert is halomba ver. ha osztott buszon 8 proci van, az öngyilkossá, ha meg már clusterezni kell, az szar...
  • [HUN]PAStheLoD #9
    nekem nem kéne.. nincs rajta AGP :))
  • Yfel #8
    Asse tudom mit csinálnék vele, de nem rossz :o)

    Y
  • banrob2 #7
    Tekintve hogy nem kifejezetten otthoni használatra készül, az lenne a meglepi ha nem ECC-s memóriák kellenének hozzá.
  • mir #5
    "eddig jól hangzik, kivéve hogy ECC-s ram való bele..."

    és ez tulajodnképpen miért is rossz? ennek az alaplapnak olyan ára lesz, hogy egy gépet össze tudnál belőle rakni pöpecül.
    nomeg valószínűleg sosem kerül a boltok polcaira...:D téged az nem fog sosem zavarni, hogy ECC kell bele:D
  • Benedekco #3
    oszt az kinek hangzik rosszúl???
  • Cat #2
    ilyen szinten ez a minimum - szervereknél alapnak számít