Spencer

Jövő héten felfrissül az AMD Opteron termékcsaládja

Különböző, magukat megnevezni nem kívánó források szerint az Advanced Micro Devices (AMD) a jövő héten fel fogja frissíteni a szerver számítógépek és munkaállomások piacára szánt Opteron mikroprocesszor termékcsaládját.

Ezen források tudni vélik, hogy a Sunnyvale-i székhelyű chipgyártó napokon belül piacra fogja dobni 2,2 GHz-es működési frekvenciájú legújabb Opteron processzorait, melyek kapcsán újdonságnak számít a PC3200-as memóriák támogatása. Az új chipek várakozások szerint 148-as, 248-as, illetve 848-as modellszámmal ellátott változatokban lesznek kaphatók, vagyis mind az egy-, mind a duál, mind pedig a többprocesszoros rendszerek piacán elérhetők lesznek. Említésre méltó, hogy míg jelen pillanatban az AMD Opteron chipek csak a PC2700-as ECC DDR (Double Data Rate) SDRAM-okat támogatják, addig a 2,2 GHz-es új verziók már a magasabb működési frekvenciájú PC3200-as DDR SDRAM-okat is kezelni fogják.

Szakértők szerint a megújult és a korábbiaknál nagyobb számítási teljesítménnyel rendelkező Socket 940-es tokozású Opteron processzorok révén az AMD mind a szerverek, mind a munkaállomás számítógépek piacán képes lesz pozíciójának megerősítésére. A 2,2 GHz egyébként meglehetősen magas frekvenciának számít az AMD korábban Hammer fejlesztési kódnevet viselt x86-64 architektúrájú Opteron processzorai esetében, mely chipek egyébként a vállalat drezdai Fab 30-as gyártóüzemében készülnek 0,13 mikronos SOI technológiák segítségével. Emlékezetes, hogy az első körben bemutatkozott Opteronok (140, 240, 840) működési frekvenciája még csak 1,4 GHz volt, vagyis a frekvencia 2,2 GHz-re történő emelése komoly előrelépésnek számít.


Az AMD egyébként a szeptember végén bejelentett, elsősorban nagy teljesítményű asztali számítógépekbe szánt Athlon 64 FX-51 processzorok esetében már korábban 2,2 GHz-re emelte az x86-64 architektúra órajelét, és amennyiben hinni lehet a pletykáknak, hamarosan meg fog jelenni a piacon az ugyancsak 2,2 GHz-es frekvenciájú Athlon 64 3400+. Az AMD ugyancsak tervbe vette a 2,4 GHz-es órajelű Athlon 64 FX-53 közeljövőbeli piacra dobását, illetve tudni lehet, hogy a jövő év elején debütál a kereskedelmi forgalomban a 2,4 GHz-es, Opteron 250 típusjelzésű AMD processzor.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!