Rónai György

Vérnyomásmérő alaplap a Gigabyte-tól

Manapság már rengeteg dolgot mérnek az alaplapok: a részegységek hőmérsékletét, ventilátor fordulatszámokat, HDD aktivitást, de a felhasználó vérnyomását még egyik sem tudta mérni - eddig.

A Gigabyte Technology egy a legújabb termékeit bemutató kiállítást rendezett Tokióban. Az akihabarai Gigabyte Expón már bemutatott, sőt, már forgalomban is kapható alaplapok mellett sok újdonságot is láthattak az emberek. Újságírók azonban egy tényleg üde színfoltot is felfedeztek a termékpalettán, méghozzá a Gigabyte GA-8PENXP alaplapot, amely világelsőként vérnyomásmérővel is fel van szerelve.


A jelentések szerint az alaplap a megfelelő szoftver mellett egy hagyományos tonométerrel is fel van szerelve, amely segítségével a vérnyomásunkat mérhetjük. Mindössze annyit kell tennünk, hogy a kezünkre helyezzük, majd néhány gombot megnyomunk, és máris érezhetjük a szorítást a karunkon, a vérnyomásunk nagyságát pedig láthatjuk a képernyőn. Igencsak érdekes megoldásnak ígérkezik azok számára, akik vérnyomásproblémákkal küszködnek otthon, vagy akár orvosi rendelőkben is hasznos lehet. Természetesen, használat előtt érdemes orvoshoz is fordulni, hogy meggyőződjünk az eszköz pontosságáról, elvégre az egészségünkről van szó.


Az alaplapon egyébként az Intel 865PE chipsete működik, ezáltal a Socket478-as Pentium4 processzorokat támogatja 400, 533, vagy 800 MHz-es QPB-vel. Természetesen a Hyper-Threading technológiát és a 2 csatornás PC3200 memóriakezelést is tudja a 8PENXP, az áráról azonban egyelőre semmit sem tudni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Mr_Rob #14
    Ahogy mondjátok! Szerintem egy remek ötlet, és tényleg jó volna, ha egy külön ezközként is lehetne kapni. Egy aprób program tudná tárolni a mért értékeket, remekül használható egy orvosi rendelőben, ott úgyis számítógépen tárolják már az adatokat.
  • Troll #11
    Akkor lenne értelme ennek az izének, ha önállóan működő egység lenne, ami monnyuk USB-n csatolható a géphez, hogy az adatelemző sw feldolgozhassa a felhasználót.
  • Csóka #9
    De most gondoljatok bele: vki meghackeli a progit, aztán meg elszorítja a véráramot a kezünkben az interneten keresztül... :) És akkor nem a Win lesz kék, hanem a user feje...
  • Renegade #8
    áhh, ezt a billentyűzet védő szakszervezet adta ki.
    Nem egy ismerősöm élte már ki hajlamait a klaviatúrán, mert vesztett valamilyen játékban.
    Így, hogy méri a vérnyomásod még időben ki kapcsolja magát a gép, még mielőtt rongy ideggé válnál.
    Aztán majd attól leszel ideges, hogy kikapcsolt így nem csak a billenycset töröd össze, hanem a gépet is megrugdosod. :-)
  • Lazarus #7
    rulzik a start gomb
  • Reggel #6
    Azt el tudom képzelni hogy egy orvosi rendelőben használnak ilyet és az adatokat egy adatbázisba viszik majd statisztikát készítenek belőle.Így akár még hasznos is lenne mert nem kellene külön kézzel bevinni az adatot.(Valszeg a mostani emberek lesújtó eü állapotát jól reprezentálná)
    Nekem bejön.
  • Frank99 #5
    nem éppen
    ők gondolnak azokra, akiknek fagyogat a gépük, és az ideg öli őket, hogy nem tudják rendesen folytatni a munkát ...
    :-()
  • A nick nevem #4
    Ötletes, de szerintem praktikusabb lenne külön perifériaként ilyet gyártani. Sok embernek válhat hasznára, de azért így ebben a formában túlzás. Azé' nem mind1, hogy HDD temperature, vagy mandzsetta az user karján. Így jobban el lehet adni az alaplapot...
    Elképzelem, ahogy a Winfos bevágja a kékablakot, user vérnyomása az egekbe szökik mire resetelés után visszáll a rendszer... Akkor meg a magas vérnyomás-érték miatt megint beugrik a kékablak. :))

    Másrészt nem tartom értelmes dolognak egy nagyobbkább zsebben elférő tárgyat azzal túlbonyolítani, hogy csak számítógépközelben lehessen használni...

    Lassan már a vécépapírtaró is egy ATX-házba lesz integrálva: Kötelező tartozék lesz hozzá a vonalkódolvasó, így azt is el lehet majd adni...

    C:\scan vonalkód
    C:\code scanning... One moment please!
    C:\scanning complete: Found brown folt.
    C:\delete Segg:\barna folt
    C:\deleting barcode...
    C:\paper out! Please check EÜ paper!

    :)
  • Pepee #3
    végülis USB-s fogkefe és USB-s halogénlámpa után már ez sem meglepő, de ez akár még hasznos is lehet ... :)
  • SoDI--- #2
    Baromsáááág