Spencer

Speciális biztonsági technológiával rendelkező új Intel alaplapok

Az Intel a héten piacra fog dobni egy TPM-mel (Trusted Platform Module) felvértezett új alaplapot. A TPM tulajdonképpen egy olyan elektronikus biztonsági széf, mely a kényes dokumentumokat és a személyes információkat védő titkos kulcsokat tárolja és kezeli.

A TPM a gyakorlatban nem más, mint egy a hagyományos alaplapokra könnyedén integrálható mikrochipből, illetve egy speciális szoftverből álló ötvözet, mely valós időben képes az adatok titkosítására és dekódolására. Amennyiben a TPM-mel védett személyi számítógépeken valaki megpróbál hozzáférni a kényesebb dokumentumokhoz, egy kliens oldali szoftver azonnal jelszót kér. Amennyiben a felhasználó a megfelelő jelszó birtokában azonosítja magát, azonnal hozzáférést kap a kívánt dokumentumhoz, ellenkező esetben azonban semmilyen jogosultságot nem szerez hozzá.

A TPM technológia többek közt arra is figyel, hogy a felhasználók még véletlenül se tegyék szabad prédává féltett dokumentációikat, így például azokhoz akkor sem lehet hozzáférni, ha korábban esetleg a letörölt állományok ideiglenes tárolójába kerültek, illetve ha egyes részeik a merevlemez különböző részeire helyeződtek át. Mark Atkinson, az Intel egyik marketing menedzsere elmondta, hogy a TPM korántsem számít drága megoldásnak, hiszen egy TPM kompatibilis alaplap átlagosan mindössze 5 dollárral kerül többe, mint egy TPM chipet nélkülöző, teljesen hagyományos alaplap. Atkinson elmondta, hogy a TPM támogatással rendelkező alaplapokat az Intel elsősorban a kisvállalkozások és egyéb vállalatok számára ajánlja.

Atkinson felhívta a figyelmet arra, hogy a TPM rendszer sokkal biztonságosabban képes jelszavak és egyéb védett kulcsok tárolására, mint például a Microsoft Windows XP operációs rendszere. Az összes kényes információt maga a TPM tárolja, melyet lényegében lehetetlen feltörni, ezzel szemben a Windows XP esetében a jelszavakat a könnyen feltörhető regisztrációs adatbázis rejti magába, mondta Atkinson, aki a TPM-et a gépkocsik biztonsági övéhez hasonlította, majd hozzátette, hogy következő körben idézőjelben a hat légzsákot kell majd bevezetni a PC-iparban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dikki*yysw #2
    Bezony. A változás szele.
  • Csatti #1
    :((( Megindult a TPM. Ez sokkal sulyosabb kerdes mint amint itt olvashato. Ez a technologia ugyanis sokkal inkabb a felhasznalo ellen fog dolgozni mint mellette. A cikk alapjan ugy tunik, hogy ez milyen jo dolog is lesz, de itt van par link, hogy tulajdonkeppen mi is ez.
    http://www.rpg.hu/iras/mutat.php?id=3171
    http://www.againsttcpa.com