Spencer

Érkezőben az első Prescott kompatibilis alaplapok

A napokban néhány dél-koreai és japán számítástechnikai kereskedés polcán feltűntek az első olyan alaplapok, melyek immár hivatalosan támogatják az Intel közeljövőben érkező, Prescott fejlesztési kódnevű, SSE3 technológiával kompatibilis új Pentium 4 processzorait. Ezen ASUSTeK Computer, illetve Sapphire Technology gyártmányú vadonatúj alaplapok az ATI Technologies-féle Radeon 9100 IGP chipkészlet köré épülnek.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Intelhez közel álló, magukat megnevezni természetesen nem kívánó források idén nyár elején azt jelentették, hogy a legfejlettebb 0,09 mikronos feszített szilícium gyártási technológiával készülő Prescott mikroprocesszorok a vártnál nagyobb fogyasztással rendelkeznek, ily módon inkompatibilisek a forgalomban lévő i865, illetve i875 chipsetes alaplapok többségével, illetve adott esetben mindegyikével. A híradások akkoriban arról szóltak, hogy az alaplapgyártó cégeknek a felmerült nehézségek miatt át kell tervezniük alaplapjaikat, az azóta eltelt időkben azonban vajmi keveset lehetett hallani olyan új alaplapokról, melyek immár hivatalos formában is támogatják az SSE3 utasításkészlettel felvértezett újgenerációs Pentium 4 chipeket.

Ezzel szemben a napokban az említett távol-keleti országokban forgalomba kerültek a világ első hivatalosan Prescott kompatibilis alaplapjai, mely újdonságok azonban nem az Intel-féle i865-ös, illetve i875-ös chipkészletre, hanem az ATI Technologies által kifejlesztett Radeon 9100 IGP-re épülnek. A kanadai székhelyű gyártó integrált alaplapi chipsetében többek közt egy DirectX 8.1 kompatibilis, leginkább a Radeon 9200-hoz hasonlítható grafikus megoldás, valamint egy kétcsatornás PC3200-as DDR (Double Data Rate) memóriakontroller lelhető fel, és gondolom mondanom sem kell, hogy a chipkészlet támogatja a 800 MHz-es QPB (Quad Pumped Bus) rendszerbusz frekvenciát. A Radeon 9100 IGP ezenkívül kezeli a külső AGP8x-os portokat is, vagyis a rá épülő alaplapok tulajdonosai esetlegesen könnyedén léphetnek tovább a DirectX 9-es technológiák irányába. Az ASUSTeK P4R800-VM típusjelzésű alaplap újdonsága Dél-Koreában jelenleg 120 dollárba kerül, a Sapphire-féle vadonatúj Axion alaplapokért pedig ugyanezen országban mintegy 105 dollárt kell fizetni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Surranó #3
    Négy lehetőséget látok:
    1. valamit nagyon rosszul tudok.
    2. A hír kacsa, legalábbis ami az ATi csippet illeti.
    3. Fatális félrefordítás.
    4. A csipszet tényleg egy darab grafikus processzorból áll. ;)
  • Pheel #2
    Miért nem? Köztudomású, hogy az Ati nagyon erőlködik betörni az alaplapi chipkészlet piacra...