Spencer

AMD Athlon FX-53 még az idén

Ahogy arról a napokban beszámoltunk, az Advanced Micro Devices (AMD) a jövő hónapban be kívánja mutatni legújabb processzorát, az Athlon 64 3400+ típusjelzésű chipet, a legfrissebb híradások pedig már arról szólnak, hogy a chipgyártó ezzel párhuzamosan még az idei esztendőben le kívánja rántani a leplet az Athlon FX-53 típusjelű vadonatúj, high-end kategóriás processzorról is.

Habár ezen információt a Sunnyvale-i székhelyű vállalat munkatársai nem kívánták megerősíteni, az AMD részéről mindenképpen logikus lépésnek tűnik az Athlon FX-53 decemberi piaci bevezetése.

Különböző források tudni vélik, hogy az AMD az Intel hétfőn bemutatott, 3,2 GHz-es működési frekvenciával, valamint nem kevesebb mint 2 MB harmadszintű gyorsítótárral rendelkező Pentium 4 Extreme Edition processzorára válaszul hozza majd forgalomba az Athlon 64 FX-53-at. A jelenleg megvásárolható Athlon 64 FX-51-et a trónról letaszító Athlon 64 FX-53 elődjéhez hasonlóan természetesen kétcsatornás DDR (Double Data Rate) SDRAM memóriakontrollert tudhat magáénak, működési frekvenciája pedig 2,4 GHz. Mint ismeretes, az Athlon 64 FX-51 2,2 GHz-es órajellel rendelkezik.


A várhatóan néhány héten belül bemutatkozó Athlon 64 FX-53 940 pines tokozásban fog forgalomba kerülni, és a benne rejlő lehetőségek maximális mértékben történő kiaknázásához nem árt majd két darab regisztrált PC3200-as DIMM memóriamodult vásárolni mellé. A nagyméretű gyorsítótárral felvértezett K8 architektúra, a nagy sebességű FPU és ALU, a hatékony futószalag, a mikroarchitekturális optimalizációk, az SSE2 technológia támogatása, valamint a 2,4 GHz-es működési frekvencia kétségkívül garanciát jelent arra, hogy az Athlon 64 FX-53 lesz az idei esztendő legnagyobb teljesítményű, asztali számítógépekbe szánt processzora. Szakértők szerint bár az Athlon 64 FX-53 korántsem lesz olcsó mulatság, mindenképpen képes lesz arra, hogy javítsa az AMD év végi eladási mutatóit.

Az x86-64 architektúrára épülő Athlon 64 és Athlon 64 FX processzorok az AMD drezdai Fab 30-as üzemében készülnek a legfejlettebb 0,13 mikronos SOI (Silicon On Insulator) technológiák segítségével.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • 3P #10
    Nem akarok beleszolni az okfejdesedbe, de az EE valtozatu Intel dragabb lesz, mint az FX...
  • Darth Sith #6
    inkább az új intel. szeretem az AMD ét, de annyival nem fogg többet tudni, mint amennyibe kerül. :)
  • Orgi-CRPD #3
    Udv!
    Hol olvastad azt a tesztet? A prohardveren? En a prohardveren olvastam valahol, hogy a q3-ban van egy pici bug. Ha amd procit erzekel kikapcsolja az sse optimalizaciojat, fuggetlenul attol, hogy az adott amd proci tudja-e az sse-t. Wirusos q3-hoz van "heckelt" dll ami ezt megoldja es egyenlo feltetelek teremt. (hogy amd-re bekapcsolja az sse-t vagy intelen is letiltja azt nemtudom, de teszteleshez igazabol mind1, ha a procik sebesseget merjuk)

    U.i.: Anno mikor a q3 elkeszult meg nem volt sse-s amd proci ha jol emlekszem.
    -Orgi-