Rónai György

Csúcstechnológiájú IBM processzor lesz az XBOX2-ben

Az IBM Microsoft szövetségről már október elején felröppentek bizonyos pletykák, azonban akkor még egyik cég sem erősítette meg az együttműködésről szóló híreket.

Mint ahogy arról a korábbiakban már beszámoltunk, a szoftveróriás már az ATI-val is hasonló szerződést kötött, amelyben biztosítja az új konzolja számára a grafikus processzort. "A Microsoft már tervezi azokat a szoftvereket, amelyek meghatározzák az elkövetkezendő digitális évtizedet." mondta el Robbie Bach, a cég otthoni szórakoztató elektronikai részlegének elnöke. "Kombinálva az elképzeléseinket, és a szoftverfejlesztési tapasztalatainkat az IBM chipgyártási technológiájával, új távlatokat nyitunk meg a szórakoztató elektronikai iparágban."

Bernie Meyerson elmondása szerint az IBM a legújabb processzorcsaládjára alapozza az XBOX2-be szánt megoldást is. A high-end szerver megoldásokon kívül erre a Power architektúrára épül például az Apple gépek, és a Nintendo GAMECUBE processzora is. Ezek a chipek tisztán 64bitesek, és semmilyen formában nem támogatják az x86-ot, ennek megfelelően az XBOX2 nem is lesz kompatibilis elődjével. Mindemellett ez azt is jelenti, hogy a megjelenésig a Microsoft ki kell fejlessze teljesen a 64bites operációs rendszerét, valamint az ahhoz tartozó drivereit.

A Nintendónak és az IBM-nek anno 3-4 évébe került, mire a PowerPC mikroarchitektúrát sikeresen integrálta a GAMECUBE-ba, azonban a cégek elmondása szerint az XBOX2 esetében ez kevesebb, mint 3 év alatt megoldható lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mir #20
    Gabestet akartam írni.
  • mir #19
    mi az, hogy a CELLnek 4* nagyobb lesz a teljesítménye, mint az X2nek? szerintem még egyikről sem jelent meg adat azok kívül, hogy a gyártók szerint minden kétséget kizáróan a leggyorsabbak lesznek a világon.
    amúgy gavestnek télleg nem sok köze lehet a programozáshoz.
  • Power #18
    Látom te se értesz hozzá.
    Halljuk hány multiplatformos szoftvert írtál?
    Szerintem egyet se.
  • Gabest #17
    Épp azért vannak a magasabbszintű nyelvek és api-k hogy az architektúrális különbségeket elfedjék. Vagy most az xbox-xbox2 kompatibilitásra gondolsz? Szerintem újrafordítással a régi programok is futnak majd, legfeljebb a mulimédiás részeket kell kicsit átírni, ott elég ritka hogy a videókártya besegítsen (maiak max színkonverziót és mpeg2 kitömörítési részfeladatokat tudnak).
  • Power #16
    Megszólalt egy szagértő. :)
  • Power #14
    Itt nem a dx10-zel van a gond. Az még megoldja az ms-ati együttműködés. Az architektúra azonban teljesen más.
  • Gabest #11
    Szerintem JTBM úgy értette, hogy majd dx10-re megírják azt' csá. Mindenhez megvan a megfelelő hardver gyorsítás és a szabványos api, akkor nem kell assemblyvel vacakolni.
  • WiZZaRD #10
    a lefele valo kompatibilitas hianya nagy bukta sajna:(
  • Dömper Ármánd #9
    "illetve ASM progirészeket is ki kell hagyni". Téged sem látnálak szívesen a kernelfejlesztők közöt...
  • Power #8
    Valóban nem értesz hozzá. Totál nem mindegy milyen az architektúra.
    Ha tudnád mennyit szenvednek az win-mac platformon futó alkalmazások!