Spencer

A Mac oprendszer tökéletesen futna Intel platformon

Craig Barrett, az Intel elnök-vezérigazgatója a napokban azt nyilatkozta, hogy a Macintosh operációs rendszer tökéletesen futtatható Intel platformon, vagyis tulajdonképpen csak Steve Jobsot, az Apple Computer elnökét kellene meggyőzni az ötlet életképességéről és minden menne, mint a karikacsapás.

Barrett minderről akkor beszélt, amikor előadást tartott a Vanderpool fejlesztési projektről, vagyis azon újgenerációs mikroprocesszorokról, melyek nem csak emulációs módban, hanem processzor szinten képesek egyszerre több operációs rendszert futtatni.

"Amennyiben a felhasználóknak lehetőségük nyílik arra, hogy egyszerre több operációs rendszert futtassanak számítógépeiken, többé már nem kell egy-egy adott operációs rendszerre szorítkozniuk, hanem lényegében kényük-kedvük szerint válogathatnak közöttük. Magyarul ez esetben ugyanazon személyi számítógépen egymás mellett futtathatunk Macintosh operációs rendszert és például Longhornt. A Longhorn ideális választást jelenthet az üzleti alkalmazások futtatásához, a Macintosh OS pedig a személyes dolgok kezeléséhez. Legelőször azonban meg kell győzni Steve Jobsot arról, hogy ez milyen jó ötlet" - nyilatkozta Barrett.


Craig Barrett

Amikor az egyik újságíró arról kérdezte az Intel elnök-vezérigazgatóját, hogy a chipgyártó valamikor is képes lesz-e arra, hogy rávegye az Apple Computert Intel processzoros számítógépek forgalmazására, Barrett csak annyit mondott, hogy az Intel a jövőben is mindent meg kívánt tenni az ügy érdekében, azonban évről évre egyre kevesebb érdeklődés mutatkozik az Apple Computer részéről.

"Ez egy érdekes kérdés, nem lehet tudni, hogy Steve Jobs pontosan milyen tervekkel rendelkezik a jövőt illetően" - mondta Barrett. Ahogy arról korábban beszámoltunk, John Sculley, az Apple Computer volt elnöke nemrégiben azt nyilatkozta, hogy a vállalat nagy hibát követett el akkor, amikor évekkel ezelőtt nem váltott át Intel platformra.

Barrett utalt arra, hogy a Mac OS X-féle Darwin kernel kiválóan futtatható az Intel technológiájú PC-ken, igaz mindehhez egy megfelelő illesztő felületre is szükség van. Barrett végül azzal zárta sorait, hogy a Macintosh operációs rendszer piaci részesedése túlontúl kicsi ahhoz, hogy a kérdéskör álmatlan éjszakákat okozzon az Intel vezetőinek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • whitehawk #16
    a 2ghz-s g5 mp 522 pontot nyom, a dualproci athlon 2,1ghz-s (nem2100+, hanem valós órajel) meg 479-et akkor melyik a gyorsabb, számolj újra :DDD (segítség: az athlon nagyobb órajelen ér el kevesebb pontot, tehát nem lehet jobb :D)
    Nem jobb az ár teljesítmény aránya, de ettől még a Mac fejlettebb. Nem rendelkezik az IBM PC legacy szarjaival. Meg alapból 32 bites, nem csak kiterjesztés.(sőt a G5 már 64 bites)
  • Power #14
    "Ebből a táblázatból az derül ki, hogy az Athlon azonos MHz-en gyorsabb mint a G5. De még a G4 is !"
    ???
    Kiváncsian várom, hogy ez hogy jött ki.
  • Power #13
    Craig Barrett bedobta a koncot.
    Az, hogy lefordul és elindul az OS még semmit nem jelent!!! Ettől még nem fogsz futattni rajta egyetlen MacOS alkalmazást, mintahogy windows-ost sem. Van oprendszered amin semmit nem tudsz futattni, gratula! Ennél még egy Itanium-os windows is jobb helyzetben van. Számos fejlesztésre volna szükség, hogy használható legyen egy Apple x86-os pc. Ez sok-sok emberéves munka lenne.
    Az, meg hogy bármely cég pc-jén fusson az meg még egyszer annyi.
  • Yfel #9
    Inkább megveszem a Xeont féláron és majdnem ugyanott vagyok :P

    Y
  • papabear #6
    1 milláért még jó hogy a legjobb.
  • versio #5
  • versio #4
    na ezért akarják eltériteni az intelre a macet :D

    <img src="http://barefeats.com/image04/p4-cin.gif">
  • versio #3
    na mi van tul jo procikat csinál az ibm ? :LOL
    a G5-öt nehezen nyomja le egy intel
    kezdenek beijedni a fijuk :DDDDD

  • SoDI--- #2
    Nem baj, addig is maradnak a Mac emulátorok...
    Kicsi sebességkieséssel ugyan, de jól :)