Spencer

Az Apple immár mindkét nagy DVD-formátumot támogatja

Azt követően, hogy az Apple Computer az elmúlt években csak az egyik nagy elterjedt írható DVD-formátumot támogatta, most legújabb operációs rendszerében már limitált támogatást nyújt a másik nagy szabványhoz is.

A hosszú ideje a DVD-R formátum egyik élharcosaként nyilvántartott vállalat munkatársai bejelentették, hogy a jövő héten megjelenő legújabb Macintosh operációs rendszer, a Panther verziójú Mac OS X DVD+R, illetve DVD+RW támogatást fog élvezni. Az imént említett limitált támogatás egyébként konkrétan azt jelenti, hogy a Panther csak az adatmentési funkciók kapcsán kezeli a DVD+R- és DVD+RW-lemezeket, vagyis az iDVD-hez és iTuneshoz hasonló multimédiás alkalmazások egyelőre nem támogatják ezt a két szabványt.

Az Apple Computer egyik vezető munkatársa az üggyel kapcsolatban elmondta, hogy a vállalat elsősorban a felhasználók kéréseinek tett eleget, amikor DVD+R és DVD+RW támogatást integrált legújabb operációs rendszerébe, azt viszont egyelőre nem lehet tudni, hogy az iDVD és iTunes alkalmazás mikor lesz kompatibilis ezen szabványokkal.

Mint ismeretes az írható DVD-lemezek piaca két nagy táborra osztható: van egyrészt a DVD-R és DVD-RW szabvány, és létezik mellette a vele konkuráló DVD+R és DVD+RW formátum. Sajnos a legtöbb "mínuszos" meghajtó képtelen a "pluszos" lemezek írására és ez fordítva is igaz, azonban az utóbbi időkben egyre több gyártó jelent meg a piacon a mindkét nagy szabványt támogató újgenerációs meghajtókkal. Érdekesség, hogy az Apple Computer a közelmúltban néhány olyan számítógépet is forgalomba hozott, melyben Sony gyártmányú, mindkét szabvánnyal kompatibilis DVD-író kapott helyet, azonban ezen meghajtókban gyárilag inaktiválták a DVD+R támogatást. Az Apple Computer elsőszámú optikai meghajtó beszállítójaként jegyzett Pioneer egyébként májusban jelentette be, hogy a közeljövőben mindkét DVD formátumot támogatni fogja, és hasonló bejelentést tett nemrégiben a világ legnagyobb szoftvervállalata, a Microsoft is.

A DVD+RW formátumot napjainkban elsősorban a Dell és a Hewlett-Packard favorizálja, míg a DVD-RW szabványt a Panasonic, a Hitachi és a hozzájuk hasonló, elsősorban fogyasztói elektronikus eszközök gyártásával foglalkozó cégek támogatják.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • macuser #5
    Ja, és holnap itt van a PCs iTunes.
  • macuser #4
    Az hogy az Apple "nem támogatta" a DVD+R írást, az konkrétany annyit jelentett, hogy az operációs rendszerbe épített egyszerű cd író szoftver nem támogatta. Ha volt Roxio Toast-od, a multiformátumos DVD íróddal ugyanúgy tudtál DVD+R-t írni.

    Mondjuk kérdés hogy minek, ha mac-ed van, miért akarnál DVD+R-t használni.
  • gz8 #3
    Akkor a pluszra mit mondanál?
  • gz8 #2
    A köznyelv mínuszosnak mondja :-p