Spencer

Új digitális zenei termékek az Apple-től

Az Apple Computer bejelentette legújabb digitális zenei termékeit, egy sokak által várva várt internetes zenei szolgáltatást, valamint néhány, a korábbiaknál jelentősen vékonyabb hordozható digitális audiolejátszó berendezést.

Az újdonságokat maga Steve Jobs, az Apple Computer elnök-vezérigazgatója jelentette be a San Francisco-i Moscone Convention Center-ben, aki elmondta, hogy az új internetes zenei szolgáltatással egy teljesen új digitális zenei korszak kezdődik, ugyanis az eddigi hasonló kezdeményezések vagy illegálisan működtek, vagy lényegében teljesen érdektelenek voltak a felhasználók számára. Az összes nagyobb hanglemezipari céggel sikerült megállapodást kötnünk, és elmondhatom, hogy új szolgáltatásunknak egyszerűen nincs legális alternatívája - nyilatkozta Jobs.


Steve Jobs az új iPod és a zeneüzlet bemutatóján

Az iTunes Music Store nevezetű szolgáltatás keretein belül a felhasználók a világ öt legnagyobb kiadójának mintegy 200 ezer digitális zenei felvételét érhetik el. Jobs külön felhívta a figyelmet arra, hogy húsz előadó, köztük Bob Dylan és a U2 együttes exkluzív felvételeket biztosított a most indult szolgáltatás számára. Természetesen a szolgáltatás használata nem ingyenes, azonban pozitívum, hogy a teljesen törvényszerűen működő iTunes Music Store esetében nincs havidíj, a felhasználóknak ugyanis csak az egyes letöltött felvételekért kell fizetniük, egész pontosan 99 centet.


Steve Jobs igérete szerint az öt legnagyobb kiadó több mint 200000 zeneszáma közül lehet válogatni, letöltésenként mindössze 99 centért

Az Apple Computer első embere szerint az új szolgáltatás valahová a Napster, illetve a Rhapsody és Pressplay szolgáltatások közé sorolható be. Ismeretes, hogy a Napster egészen 2001-ig a világ legnépszerűbb zenefájl cserebere szolgáltatása volt, melynek működését a hanglemezipari cégek rövid időn belül lehetetlenné tették, mondván, hogy a Napster súlyosan sérti a szerzői jogokat. A Rhapsody és Pressplay szolgáltatások ezzel szemben törvényesen működnek, esetükben azonban havidíj fizetésére vannak kényszerítve a felhasználók. Az iTunes Music Store-t egyébként egyelőre csak Mac OS X operációs rendszeren keresztül lehet elérni, azonban várhatóan még az idén a Windows-t használó felhasználók is igénybe vehetik majd az új szolgáltatást.


Steve Jobs részletesen ismertette az új iPod képességeit is

Az Apple Computer az iTunes Music Store mellett három új, a korábbiaknál kisebb helyfoglalású iPod modellt is bejelentett. A 10, 15, illetve 30 GB-os tárolókapacitással rendelkező újdonságok ára rendre 299, 399, illetve 499 dollár.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Joe #4
    Kíváncsi lennék a minöségre. Ha WAV file-t töltök le, akkor megéri. Azokat egyébként is nehéz beszerezni filecsere hálózaton, ráadásul lehet, hogy visszakonvertált mp3-ból.
  • papabear #2
    ja, végre valaki nem csak a száját jártatja, hanem tesz valamit a megoldásért. Amúgy meg az a ~230 Ft pláne nem sok, ha ezért egy buta sms játék/szavazásban lehet részt venni manapság...
    ...Ráadásul kint ez még inkább lófitty.