JohnnyCage

Fájlcserére is használható az Apple új szolgáltatása

Az Apple Computer új online zeneszolgáltatása óriási sikernek örvend, és a beindítását követő első 16 napban már 2 millió zeneszámot adott el a társaság. Egyes Mac felhasználók azonban illegális fájlcserére használják fel a szolgáltatást.

Az iTunes Music Store alig több, mint két hét alatt 2 millió zeneszámot értékesített online, 99 centes áron. Ez a szám az elemzők szerint jóval túlszárnyalja a hasonló, lemezkiadók által támogatott online zeneszolgáltatásokon eladott zenék mennyiségét. Pedig ezen utóbbi zeneszolgáltatások már közel másfél éve elérhetők a felhasználók számára.

Az Apple új szolgáltatásának sikere a lemezkiadók számára is igen jó hír, mivel a társaságok ezidáig nem igazán találtak életképes alternatívát az ingyenes, illegális fájlcsere hálózatoknak. A zeneipar képviselőinek lelkesedését azonban könnyen letörhetik azok a szoftverek, amelyek lehetővé teszik a zenék jogtalan online meghallgatását, illetve letöltését.


"Lenyűgözött az Apple szolgáltatásának sikere, és remélem a társaság meg tudja fékezni az illegális fájlcserét" - mondta Carey Ramos, a National Music Publishers Association szövetség ügyvédje.

Bár az Apple iTunes szoftvere eredetileg csak két másik Mac gépre engedi lemásolni a zenefájlokat, máris megjelentek olyan kalóz megoldások, amelyek segítségével az iTunes illegális online zenehallgatásra, valamint fájlcserére is használható.

Bár az Amerikai Lemezkiadók Szövetsége (RIAA) nem kommentálta az esetet, számos zeneipari vezető úgy véli, a szolgáltatás sikere túlszárnyalja a problémát. "Az Apple egy jogszerű online zeneszolgáltatást próbál beindítani, de semmilyen megoldás nem tökéletes. Ha azt tekintjük, sokmillió másolásvédelem nélküli CD is áll a boltokban" - mondta egy ipari vezető.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!