Spencer

Színekben gazdagabb LCD monitorok várhatók

Az NEC Electronics mérnökei egy olyan új mikrochipet fejlesztettek ki, mely minden korábbinál szebb képet biztosító folyadékkristályos kijelzők előállítását teszi lehetővé.

A jelenleg forgalomban lévő LCD monitorok mérettől és gyártótól függően számos különböző felbontású, fényerejű és kontrasztú változatban kaphatók. Legyen szó akár a mindössze 15 colos képátlóval rendelkező számítógépes LCD monitorokról, vagy éppen a csillagászati összegekbe kerülő 50 colos LCD televíziós készülékről, ezen modellek specifikációi egy dolgot leszámítva általában teljesen gyártófüggők. Az említett specifikáció nem más, mint a színmélység, ugyanis a jelenlegi LCD kijelzők lényegében egytől egyig 8 bites RGB vezérlő chipekkel vannak felvértezve, mely chipek 16,77 millió színárnyalat megjelenítését teszik lehetővé.

A japán székhelyű NEC Electronics egy olyan újgenerációs folyadékkristályos kijelző kontrollerről számolt be, mely immár 10 bites RGB támogatással rendelkezik, vagyis több mint egymilliárd színárnyalat kezelésére képes. 10 bites kódolást használva a három alapszín - a vörös, a zöld és a kék - immár nem csak 0 és 256, hanem 0 és 1024 közötti számtartományban definiálható, vagyis ily módon a három szín kombinációinak száma meghaladja az egymilliárdot.

A vállalat munkatársai elmondták, hogy az újgenerációs mikroprocesszor első tesztpéldányai már el is hagyták az NEC Electronics gyártósorait, és útban vannak a nagyobb monitorgyártó cégekhez, melyek az elkövetkezendő hetekben-hónapokban vélhetően alapos teszteknek vetik majd alá a chipet. Az NEC Electronics szóvivője az üggyel kapcsolatban elmondta, hogy amennyiben minden jól megy, akkor az új LCD kontroller tömeggyártása már a jövő év márciusában megkezdődhet. A vállalat jelenleg egyébként azt tervezi, hogy már a kezdeti időszakban havonta mintegy 100 ezer darab ilyen új chipet fog legyártani.

Seiko Yabuuchi, a cég egyik munkatársa elmondta, hogy a 10 bites RGB támogatással rendelkező mikrochip újdonságot elsősorban a 20 colnál nagyobb képátlóval rendelkező folyadékkristályos kijelzők piacára szánják. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy az NEC chipjére épülő első újgenerációs LCD monitorok mikor, illetve milyen áron kerülnek majd kereskedelmi forgalomba.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • RelakS #11
    akkor ha eddig babráltam az lcd beállításait, akkor elvesztek szinek?
  • TheZsenyka #10
    Tököm akar egymilliárd színárnyalatot: a frissítést javítsák de agresszív mértékben.
  • Flashy #9
    nekem mar a 256 szin is isten volt a 16 szin utan... :)
  • Pepee #8
    http://pcworld.shopping.yahoo.com/yahoo/article/0,aid,56946,00.asp

    Akkor ők mit fedeztek fel? :)
  • [HUN]PAStheLoD #7
    szerintem akkor szebb lesz a fórum :o))))
  • gz_8 #6
  • Diver #5
    Szerintem inkabb a szinmeghatarozasban van szerepe. Jobban ki tudjak szamolni a megfelelo szineket.
  • Gabest #3
    Ami a küszöb alatt van az nem kelt ingert, vagy nem? Bár nálunk elég kevés a küszöb a lakásban, lehet hogy rosszul tudom.