Berta Sándor

12 collos 4K felbontású TFT kijelző

A Japan Display új terméke a világ legnagyobb pixelsűrűségű táblagépekbe szánt kijelzője. A nagyméretű hordozható eszközökben nemsokára a legjobb Full HD okostelefonokéhoz hasonló látványt élvezhetünk, azoknál négyszer nagyobb méretben.

A Japan Display Inc. (JDI) bejelentette egy új TFT-panel kifejlesztését, amely egyaránt beépíthető lesz notebookokba és tábla PC-kbe. A vállalat a Sony, a Toshiba és a Hitachi tulajdonában van. Új 12,1 hüvelykes úgynevezett poliszilíciumos kijelzőjük Ultra HD, vagyis 3840 x 2160 képpontos felbontásra képes, a pixelsűrűsége pedig 365 ppi. A gyártó által megadott adatok szerint kontrasztaránya 1000:1, míg a fogyasztása alig 3,6 watt. Az új képernyő állítólag még 160 fokos betekintési szög mellett is kiválóan jeleníti meg a tartalmakat.


A kijelző mérete 273,67 × 164,60 × 1,96 mm, a kerete átlagosan 3-4 mm széles, az alsó részén a legszélesebb, 6,8 mm, ezért elsősorban a notebookokba és a táblákba építhetik be az új terméket, de akár kisebb méretű televíziókba is beszerelhetik. A táblagépek esetében jelenleg a legnagyobb felbontás 2560 x 1600 pixel, a monitorok esetében pedig csak a 32 hüvelykes és nagyobb modellek képesek Ultra HD felbontásra. A Japan Display Inc. azzal számol, hogy a panel sorozatgyártása már 2014-ben elkezdődhet, így az új notebook-, illetve tábla PC-generáció tagjai akár néhány hónapon belül megjelenhetnek a boltok polcain.

A JDI az október 23. és 25. között a Yokohamában megrendezett FPD International 2013 kiállításon mutatta be a kijelzőt. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy mely gyártók termékeibe építhetik majd be az újdonságot és hogy mennyi lesz a bevezető ára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Szefmester #10
    Sürgősen keress fel egy szemész szakorvost! De komolyan. Ha egy DVD lemezt sem tudsz az orrod és a tableted közé berakni élével, hogy jól lásd a képet, akkor ott már komoly gondok vannak. Nincs túl jó szemem távolra, de a 3,5"os telefonom kijelzőjét sem kell 25cm-nél közelebbről néznem hogy jól lássam és tudjam bökdösni rendesen.

    Tetsuo: Csak ebben hazudnának szerinted? Nem elég az hogy az ilyen multik hatására lett megalkotva a mérnöki bájt és az informatikai? Így a HDD-k piacán mérnökivel tudnak méretet megadni, miközben te informatikait használsz a méretnél. (mondjuk hallottam már erre olyan álmagyarázatokat hogy hűha) Hiszen mennyivel jobban hangzik hogy veszek egy 1Terabájtos vinyót mint hogy veszek egy ~931Gigabinaribájtos vinyót.

    És a vicc az hogy ezek tudatában pl az érettségin buknád a mértékegység átváltási feladatot, mert ott az 1024MB az 1GB, és nem pedig 1,024GB.. mert hát a GB a mérnöki, a GbiB meg az informatikai jelzése...

    A marketing osztály feladata az hogy úgy hazudjanak hogy nem hazudnak, csak nem mondják el a teljes igazságot.
  • Tetsuo #9
    Samsung telefonom van és a weboldalakon megjeleno képek nagyon rossz minoséguek. Chrome bongészot használok és persze, nem mobil nézetben.
    A feliratok viszont jól olvashatóak még kis betuméreten is.
    A képek olyanok, mintha rosszul lennének tomorítve, "el van maszatolva" itt-ott.
    Szerintem ez nem a szubpixelek miatt van, de lehet...

    Az is durva, hogy a Samsung megengedheti, hogy hazudjon a pixelek számában, míg a tobbiek talán ebben nem hazudnak...
  • kvp #8
    "hanem mondjuk 6 subpixeles pixeleket"

    Mar vannak ilyen probalkozasok, a sharpnak mar van 4 subpixeles, 4 szinszuros kijelzoje is.

    A JDI egyebkent egy allami vallalat, amit 3 japan gyarto veszteseges gyartokapacitasa helyett hozott letre a japan allam a tohoku foldrenges utan felvett nemzetkozi hitelekbol.

    A nagyobb felbontas nem feltetlen hatrany, persze neha nem valodi. Peldaul a samsung oled-eknel a szubpixelek szamat hasznaljak meroszamnak, tehat egy rg/gb szubpixelekbol allo csoportot 4 pixelnek hirdetnek, igy 4x akkora kijelzoket arulnak mint amekkorak valojaban. A gond ott kezdodik amikor ezt valaki (pl. a samsung mobil reszlege) a meghirdetett felbontason hajtja es minden pixelnek csak 1 szinkomponense van. Az eredmeny egy szep moiree minta az elek menten. Persze a cmos szenzorokat is igy aruljak manapsag, tehat ez nem ujdonsag. A rossz kepminoseg legfobb oka manapsag ez a trukkozes a valodi adatokkal. Igy van az, hogy a 8 megapixelesnek hirdetett kamera csak 2 megapixeles es az 1080p-s hd oled kijelzo valojaban csak 540 soros. Aztan csodalkoznak, hogy egy 720p-s trukkozes nelkuli panel jobb kepet ad.

    Egyebkent minel kisebb a panel, annal konnyebb nagyfelbontasura gyartani, mert kisebb az eselye hogy a gyartasnal felulethibas lesz. Csak az alkalmazott chipgyartasi technologian mulik, hogy mekkora lesz egy pixel merete.
  • M2 #7
    Én is hasonló véleményen voltam, aztán megnéztem egy 4K-s tévét. Jöhetnek! :-)
  • qrd0xQSt2rdvnu #6
    Azért van értelme ennek a felbontásnak: ultrafinom rajzolat bármit is kelljen megjeleníteni. És a színkeverése is sokkal jobb lesz, mert több egymás melletti pixel subpixelei segítségével valósulhat meg.
    Én el tudnék egy olyat is képzelni, hogy ezt a felbontást nem arra használják, hogy ekkora képpontsűrűséget hozzanak létre, hanem mondjuk 6 subpixeles pixeleket újabb színszűrők bevezetésével, elérve vele egy ultra széles gamutot.

    Amúgy rászállhatnának az élethű színvisszaadásra is.
  • barret #5
    Remek! Remélem kvarcórán is ezek a felbontások lesznek 1-2 év múlva!
    Mert kell :D
  • Tetsuo #4
    Arra nem is gondolsz, hogy a chipek is fejlodnek? :D
    Mire ez bekerul a tabletbe, addig kijon egy ujabb generáció, ráadásul az elso megoldas nem kiforrot amúgy sem szinte semmibol, úgyhogy megegy chip generáció.. és voila, máris partiban van a kijelzovel.
    Addigra lesznek uj kijelzok is persze, de nem valószínu, hogy megint negyszereznék a felbontást. ;) 8k-ról semmi hír, ráadasul az már tényleg nem elég eros mézesmadzag a 4K után.
    Nagyobb színter, nagyobb dinamika (van hova fejlodni)Egyelore ezek lesznek, kesobb: új szubpixelek (jóval komolyabb mint a Sharpé), tukrozodo, fényes színek stb.

    A CPU-nak viszont most is van kihívás ezerrel, Mai igények: pl. Photoshop tableten (meg egyeb profi alkalmazások) stb.

  • torreadorz #3
    Lehet, de a valóság az lesz hogy majd egy felskálázott képet fog nézni a paciens, mert a chipek nem birják meghajtani a kijelzőt ebben a felbontásban.
  • zola2000 #2
    Na de egy tabletet az ember 10-20 centiről néz! Egy 12 collos táblának simán lehet akkora a képe, hogy kitöltse a teljes látómezőt.
  • Macropus Rufus #1
    na ezaz. Már vártam, hogy megjelennek a teljesen haszontalan 4k kijelzők.
    Mi a halálnak???? Semmivel nem lesz szebb képe mint egy 1280x720-as kijelzőnek ami szintén 12"... A 4k kijelzőket nem 12" méretre tervezték hanem 100" felettire.
    Ahhoz, hogy kijöjjön a 2k kép legalább 32 de inkább 40"-os kijelző kell. A 4k-t meg azért fejlesztik, mert 90-100" felett a FullHD pixelesedni kezd. A 4k-val meg akár 200"-os képem is lehet. Az már más kérdés, hogy igazából nem lesz szebb a látványa egy 200"-os 4k képnek mint egy 50"-os FullHD-nak.

    De 12"-ba minek???? Ez a néphülyítés, a sok hozzáértő meg meg fogja venni és veri a nyálát, hogy 4k. Közben a sima 1080p is ugyan olyan képet ad 12"-on... csak olcsóbban.