Spencer

A képernyő a laptopok legnagyobb áramzabálója

Közismert, hogy a chipgyártó cégek mindent megtesznek annak érdekében, hogy csökkentsék a notebookokba szánt mikroprocesszorok fogyasztását, sokan azonban nem is tudják, hogy a hordozható számítógépek folyadékkristályos kijelzője sokkal jobban pocsékolja az elektromos energiát, mint a CPU - nyilatkozta az Intel egyik vezető munkatársa.

Kamal Shah, az Intel kutatási és fejlesztési részlegének egyik igazgatója elmondta, hogy míg a notebookok esetében a processzor 10, a grafikus megoldás és a merevlemez pedig mintegy 8-8 százalékát teszi ki az összfogyasztásának, addig a folyadékkristályos kijelző egymaga több mint 30 százalékos fogyasztási részesedéssel rendelkezik. Shah minderről a napokban a kaliforniai Montereyben zajló Flat Information Displays nevezetű szakmai konferencia keretein belül beszélt.

Az Intel munkatársa hangsúlyozta, hogy míg a chipgyártók a végletekig elmennek a notebookokba szánt processzorok fogyasztásának csökkentése kapcsán, addig az LCD kijelzők gyártásával foglalkozó cégek lényegében semmit sem fejlesztenek a jelenleg használatos technológiákon, noha bőven lenne mit. Konkrét példát tekintve, a notebookok esetében használatos kijelzők fluoreszkáló háttérvilágításának csak mintegy 8 százaléka jut el a felhasználók szeméig, ami komoly pocséklásnak nevezhető.

Az Intel a Microsofttal és néhány nagyobb számítógépgyártó, illetve LCD gyártó céggel karöltve nemrégiben létrehozta a Mobile PC Extended Battery Life Working Groupot, mely munkacsoport elsődleges célkitűzései közé tartozik a hordozható számítógépek fogyasztásának csökkentése. A szövetség tagjai olyan technológiák bevezetésén fáradoznak, melyek révén a notebook LCD-k mai 4,5-5 W-os fogyasztása rövid időn belül 3 W-ra, illetve az alá lesz csökkenthető.

A Flat Information Displays konferencia egyik központi témája volt az OLED (Organic Light-Emitting Diode) technológia. Az OLED kijelzők egyrészt alacsonyabb fogyasztással rendelkeznek, mint a hagyományos LCD-k, másrészt pedig jobb képminőséget is biztosítanak azoknál, viszont a jelenlegi OLED megoldások élettartama elmarad az LCD-k élettartamától. OLED kijelzőkkel jelenleg egyébként különböző digitális fényképezőgépek és mobiltelefonok esetében találkozhatunk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mir #16
    egy sima silent hűtő sanos nagyon messze van attól, hogy elvigyen mondjuk egy 3.2 Ghz-es P4est... abba meg már bele sem gondolok, hogy a prescott 103W-jával mit lehet kezdeni a silent jelző figyelembevételével hűtő-ügyileg.
    Emlékeztek még? Mekkora hatalmas dolog volt, amikor a 486osokra már szereltek ventillátort(nem bordát, csak ventit) merthogy annyira melegszik:D
  • mir #13
    azért az sem mindegy, mekkora, és mennyi hűtő kell/van a gépeden... egy csendes gép nagyon jó tud lenni.
  • Reggel #11
    A villanyszámládat például!

    LOL
  • mir #10
    a mobilP4 kicsit lassab, de kevesebbet is fogyasz olyan 20%alé asztali társánál.
    a transmeta efficeon max. 4.5Wot vesz fel, átlag 3.
    Egy laptop LCD 25Wnál nem fogyaszt többet.
    nekem az asztalomon van 15' TFT (ACER) 35W
    Egy IBM A30as notebookon van itt egy 15' 1400*1050 LCD 22.5W. pedig az a vas van már vagy 2 éves is lassan
  • TeszteloPontHu #8
    Inkább a teljesítményfelvétele 99 W, nem?
  • Laalee #5
    furcsa lenne ha egy notebook processzor 1-2w ott fogyasztana.
  • Power #2
    "Az Intel munkatársa hangsúlyozta, hogy míg a chipgyártók a végletekig elmennek a notebookokba szánt processzorok fogyasztásának csökkentése kapcsán, addig az LCD kijelzők gyártásával foglalkozó cégek lényegében semmit sem fejlesztenek a jelenleg használatos technológiákon..."

    Az asztali megoldások piacán viszont az intel szorulna rá dorgálásra, ott a processzor többet eszik, mint az LCD. Az lenne a jó megoldás, hogy kifejlesztenének egy szuper mobilLCD technológiát és 2-3 szoros árért kinálnák alá intel?
  • [HUN]PAStheLoD #1
    akkor mért nincs képernyő nélküli laptop?? :)