JohnnyCage

Sharp: nagyfelbontású CCD érzékelő kamera mobilokba

A japán Sharp Corp. a társaság bejelentése szerint kifejlesztette a világ első 1 megapixeles felbontású CCD érzékelőchipjét a mobiltelefonokba integrált digitális kamerákhoz.

Az LZOP3721-es típusjelzésű érzékelőchip mérete 13,5x 11x9,7 mm, amely a társaság szerint lehetővé teszi a divatos, kisméretű mobiltelefon készülékekben való alkalmazást. A chipet az általa nyújtott, és mobiltelefonokban ezidáig példátlan 1 millió pixeles felbontás, valamint a kiváló képminőség teszi igazán ígéretes megoldássá, közölte Mark Hampson, a Sharp Microelectronics marketingmenedzsere.

"Korábban a legnagyobb felbontású, mobiltelefonokba szánt CCD képérzékelő chipek 640x480-as fotók készítését tették lehetővé" - mondta Hampson, aki szerint a hagyományos analóg fotókkal azonos minőségű papírképek készítéséhez ennél nagyobb felbontás, és jobb képminőség szükséges a készülékekben.

Bár több gyártó is kínál 1 megapixeles érzékelőt a kamera-mobilokhoz, a rivális megoldások a CMOS technológiára épülnek, amely olcsóbb, ugyanakkor gyengébb képminőséget eredményez, tette hozzá Hampson. A Sharp egyébként szintén gyárt CMOS technológiájú érzékelőket is.

Hampson szerint a Sharp elsősorban a csúcskategóriás kamera-mobilokra összpontosít, ahol a CCD technológia számít a megfelelő választásnak az általa nyújtott jobb képminőség miatt. "A CCD elsősorban a sötétebb területeken nyújt jobb képminőséget, ott, ahol a CMOS esetleg csak egy szürke foltot ad vissza. Japánban már nem is árulnak CMOS képérzékelőre épülő készüléket."

A vezető szerint az új chip hamarosan számos mobiltelefon típusban megjelenhet, jövőre pedig 1 megapixelnél nagyobb felbontású változatok is várhatók. Az új CCD modul fogyasztása 650 mW a maximális 1 megapixel felbontás mellett biztosított 7,5 FPS (képkocka/másodperc) esetén. Az októberben forgalomba kerülő modul nagykereskedelmi ára 93 dollár.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Bonewerkz #1
    naigen... itt meg azt se tudjuk, mi az japanban meg mar elavult,,...
    egyre tagabb lesz a hezag a vilag 2 vege kozott... a vegen csak allatok(hidak, aluljarok alatt), es istenek(a tarsadalmi elit, minimum 4 diplomaval) lesznek, akar az okorban