Spencer

Továbbra is a Samsung uralja a memóriapiacot

A Gartner Dataquest piackutató cég nyilvánosságra hozta a globális DRAM memóriapiaccal foglalkozó legfrissebb jelentését, melyből többek közt kiderült, hogy az idei esztendő második negyedévét tekintve továbbra is a dél-koreai székhelyű Samsung Electronics uralja a piacot, mely mamutcég ebben a szektorban mintegy 31 százalékos részesedést tudhat magáénak.

A Samsung Electronics után az ugyancsak előkelő második helyen a 2003 első felében alaposan újraéledt Micron Technology tanyázik. Ismeretes, hogy utóbbi cégnek korábban számos nehézsége akadt a hagyományos SDR (Single Data Rate) memóriákról az újabb DDR (Double Data Rate) memóriákra történő gyártási átállás kapcsán.

A Micron Technology-hez hasonlóan a német Infineon Technologies kedvező félévet tudhat magáénak, ugyanis a cég piacrésze 2003 első két negyedévében szépen lassan növekedésnek indult. A Gartner Dataquest által közölt adatok alapján elmondható, hogy eddigi története során az Infineon Technologies még sohasem rendelkezett olyan nagy DRAM memóriapiaci részesedéssel, mint az idei esztendő második negyedévében, amikor is a vállalat a szektor mintegy 15,4 százalékát tudhatta magáénak. Kiváló teljesítményének következtében az Infineon Technologies egyébként megelőzte a korábbi harmadik helyezettet, a Hynix Semiconductort. Említésre méltó, hogy az említett időszakban a Hynix Semiconductor is némileg növelte piaci részesedését, azonban az általa elért 13,7 százalék nem volt elegendő arra, hogy megtartsa harmadik pozícióját.

Az ötödik helyet a Nanya Technology tudhatja magáénak, mely cég 2003 második negyedévében mintegy 4,4 százalékos piacrésszel rendelkezett. Ez azt jelenti, hogy a Nanya Technology az első negyedévhez képest némileg növelte részesedését, azonban 2002 második feléhez képest csökkent a piacrésze. Emlékezetes, hogy akkoriban azért volt az átlagosnál jobb pozícióban a vállalat, mert a versenytársaknál valamivel hamarabb kezdte meg a DDR memóriák tömeggyártására történő átállást. Végül pedig említésre méltó, hogy a hatodik helyen tanyázó Elpida Memory a második negyedévben vesztett piaci részesedéséből.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)