JohnnyCage

Új IBM szerver Opteron 246 processzorral

Az IBM legújabb eServere, amely egy AMD Opteron processzorokra épülő megoldás, egy, a világ tíz leggyorsabb szuperszámítógépe közé tartózó elosztott rendszerben debütál.

A "Kék Óriás"-nak is nevezett IBM szerdán jelentette be eServer 325 típusjelzésű szerverét, amely az AMD egy- és kétprocesszoros rendszerekhez szánt Opteron 246 processzorára épül. Az első megrendelést a japán National Institute of Advanced Industrial Science and Technology (Fejlett Ipari Tudományok és Technológiák Nemzeti Kutatóintézete) adta le a szerverekre. A kutatóintézet 1058 darabot rendelt az eServer 325-ből, és további rendszerekkel kiegészítve egy olyan klasztert fog építeni belőlük biológiai és fizikai kutatások számítógépes támogatásához, amely a világ tíz legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépe közé fog tartozni.

Az IBM eServer 325 rendszerek egyenként két darab AMD Opteron 246 64/32 bites processzort tartalmaznak. A hamarosan megjelenő Opteron 246 órajele 2 GHz.

A kutatóintézet az 1058 darab eServer 325-ös számítógépet 520 darab Intel gyártmányú, Itanium 2 processzorokra épülő szerverrel fogja összekapcsolni egy olyan Linux alapú klasztert eredményezve, amely több, mint 11 billió műveletet tud majd elvégezni másodpercenként (11 teraflops), közölte az IBM.

Az IBM szerint amennyiben a klaszter már ma működne, a világ harmadik leggyorsabb szuperszámítógépének számítana.

Bár az új klaszter Itanium 2 processzoros rendszereket is tartalmazni fog, az eServer 325-ös gépek megrendelése azt biztonyítja, hogy a kutatóintézet maximálisan megbízik az AMD Opteron processzoraiban. Néhány nappal ezelőtt a kínai Dawning Information Industry jelentett be egy Opteron szuperszámítógépet, amely 10 teraflops teljesítményre lesz képes, az amerikai Cray Computer pedig a jövő évben adja át a Red Stormot, amely egy Opteron alapú szuperszámítógép lesz kezdetben 40 teraflops, a későbbiekben azonban tovább növekedő teljesítménnyel. A Red Storm ezzel a jelenlegi leggyorsabb NEC Earth Simulatort is megelőzheti a szuperszámítógépek toplistáján.

Bár az AMD Opteron processzorok egyre több szuperszámítógépben kapnak helyet, az IBM az első vezető gyártó, amely saját szervert ad ki a chipekkel. A 2919 dolláros indulóárú eServer 325-öt a társaság közleménye szerint bizonyos, jelentős megrendelők konkrét igénye miatt adta ki az IBM.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!