Spencer

Világszerte kapható az AMD Opteron

Az Advanced Micro Devices (AMD) tartotta magát korábbi ígéretéhez, mely úgy hangzott, hogy a vadonatúj Opteron processzorok az április 22-i hivatalos bemutatkozást követően lényegében már napokon belül megvásárolhatók lesznek. A sunnyvale-i székhelyű chipgyártó tehát ez esetben nem úgy járt el, mint az elmúlt időkben bejelentett high-end kategóriás Athlon XP chipek esetében, amikor is sokszor hónapokat kellett várni a hivatalos bejelentés és a tényleges piaci megjelenés között.

A legfrissebb jelentések arról szólnak, hogy az AMD első x86-64 architektúrájú processzorai, az Opteron 240, Opteron 242, illetve Opteron 244 típusjelzésű chipek lényegében a világ összes régiójában megvásárolhatók kereskedelmi forgalomban. Ezzel tehát semmi probléma sincs, az viszont annál komolyabb gondot jelent, hogy jelen pillanatban csak elvétve lehet kapni olyan alaplapot, mely képes lenne a Socket 940 tokozású új AMD processzorok befogadására.

Klikk ide! Klikk ide!

Az AMD belépőszintű Opteron 240-es processzorai az Egyesült Államokban jelenleg 305-325 dollár körüli áron vásárolhatók meg, Japánban pedig mintegy 320-350 dollárt kell fizetni értük. A középkategóriás Opteron 242 típusjelzésű AMD processzorok Amerikában 707-770 dollár közötti összegekért vihetők haza, Japánban pedig 740-800 dollárt kell kipengetni egy-egy ilyen chipért. Végül pedig említést kell tenünk a jelenlegi csúcsot jelentő Opteronról, a 244-es modellről, mely az Egyesült Államokban nem kevesebb mint 850-880 dolláros áron kapható. Elmondások szerint Amerikában lényegében lehetetlen Opteron kompatibilis alaplapot kapni, Japánban pedig egyedül az MSI K8D Master típusjelű Opteron alaplapját lehet megvásárolni, 750 dollár körüli áron.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Ide kapcsolódó hír, hogy az AMD állítólag rövid időn belül újabb, a jelenleginél nagyobb teljesítményű Opteron processzorral fog előrukkolni. Ismeretes, hogy a múlt héten debütált három 200-as sorozatú Opteron modell működési frekvenciája 1,4, 1,6, illetve 1,8 GHz, míg a hamarosan bemutatkozó Opteron 246-os processzor már kereken 2 GHz-es frekvencián fog ketyegni. Érdekesség, hogy az Opteron 246 V-core feszültsége 0,1 V-tal alacsonyabb lesz elődeinél.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • gz_8 #15
  Ha balkezes a csóka, akkor lehet! , bár a hekkerek elég ritkán zenélnek
 • Inquisitor #8
  Most drága, de mi lesz mondjuk fél év múlva?
  Meg különben is a Win XP Pro-ra egyszer azt mondták, hogy ideális a "játékosoknak", hiszen két procis rendszerekhez is jó.
  Én azóta ezen filózom. Szerintem "picit" elszámolták a Home User kategóriás Dual procis gépek tömeges elterjedését, nem? :)
  Jelenleg milyen 64 bites alkalmazás van a 64 bites Linux és Windows rendszerekre??? Mert ha gyorsan nőne a számuk ... akkor az intelnek ki kéne adnia az évek óta ígérgetett "olcsó" 64 bites prociját.
 • [HUN]PAStheLoD #5
  azér elfogadnám azt a 2 kis ventit meg ami alatta van :))