JohnnyCage

A kiadók az internetszolgáltatóktól követelik a fájlcserélők adatait

Az Amerikai Lemezkiadók Szövetsége (RIAA) a héten számos internetszolgáltatónak küldött olyan értesítéseket, amelyekben a szövetség egyes, nagyszabású fájlcserélők személyes adatainak kiadását követeli.

"A lépés nem okozhat meglepetést senkinek. Az illegális fájlcserét folytató felhasználók adatait már hetek óta folyamatosan kikérjük az internetszolgáltatóktól, mint ahogy azt korábban be is jelentettük" - mondta a RIAA egyik szóvivőnője.

A szervezet még június végén jelentette be, hogy a jövőben felkutatja a jelentős illegális online zeneterjesztést folytató felhasználókat, és várhatóan ezrek ellen indít kártérítési pert. Az 1998-as Digital Millennium Copyright Act (DCMA) nevű amerikai törvény szerint az amerikai internetszolgáltatók kötelesek kiszolgáltatni azon internetezők személyes adatait, amelyek esetében alapos a gyanú, hogy a felhasználók jogtalanul terjesztenek szerzői jogok által védett tartalmakat, állítják a lemezkiadók.

Mindezt egy, a Verizon Communications ellen hozott előzetes bírósági határozat is alátámasztotta az elmúlt hetekben, amelynek értelmében a szolgáltató kénytelen volt felfedni a lemezkiadók előtt két nagyszabású fájlcserét folytató felhasználó kilétét. A bíróság döntése jelentős siker volt a RIAA számára, és megalapozta a jogtalan zeneterjesztést folytató egyéni felhasználók tömeges felelősségre vonását.

A június 4-ei bírósági döntés után a legtöbb amerikai szolgáltató nem is látja értelmét annak, hogy megtagadja az adatok kiadását a lemezkiadók számára. "A június 4-ei döntés alapján együtt kívánunk működni a lemezkiadókkal, de hangsúlyozzuk, hogy nem értünk egyet azzal a módszerrel, amelyet alkalmaznak. Bár szeretnénk segíteni a lemezkiadókat szerzői jogaik érvényesítésében, szerintünk nem ez lenne a követendő út" - közölte az amerikai internetszolgáltató EarthLink egyik szóvivője.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Inquisitor #9
    Ha még is megcsinálják, akkor majd fura módon mindenki JPG-ket fog letölteni ANYÓS1, ANYÓS2, stb. cÍmmel. Na abba kössenek be. :)
    Camuflage
  • HappyBoy #8
    Hehehe. Itt a világvége.
    A RIAA inkább támogassa a hallgatható zenét! Ne pedig ezt a mocskot, ami mostanában jön, mint "zene". Akkor én is vásárolnék CD-t.
    Kazának köszönhetően a pórnép majd szépen meghunyászkodik, és legalább ez a mára felhígult internetes társadalom újra a régi FANokból áll csak majd. Én már várom!
  • HuAn82 #6
    Nem perelhetik be a fél világot.Egyszerűen túlterhelnék a bíróságokat,akárcsak egy szervert!:-)"a szolgáltató kénytelen volt felfedni a lemezkiadók előtt két nagyszabású fájlcserét folytató felhasználó kilétét."Csak azokat piszkálják egyenlőre akik már nagyban csinálják.
  • Inquisitor #5
    "... csak legfeljebb azt, hogy ket vayg tobb gep kozott nagy az adatforgalom, de fogalmuk sincs mi van a csomagokban."
    Amíg valamelyik szerver nélküli fájlcserélő direkt meg nem csinálja, hogy az adatokat legalább 2 gépen átpattintja a cél elött. Akkor már az életben nem nyomozzák vissza, ki, mitől és mit tőltött. :)
  • Inquisitor #4
    Az letiltható, hogy lássák a te cuccaidat konkrétan, még ha meg is oszod őket.
    Nem mellékesen van egy csomó underground filecserélő, ha kell jelszóval is védhetőek.
    Ezt a csatát még a kezdés elött bebukták ... :)
  • Lazarus #1
    És most mindenkit le akarnak csukni aki szeret zenét hallgatni?