Spencer

A Prescott magos Celeronok kompatibilisek lesznek a mostani alaplapokkal?

A The Inquirer című weblap friss információkat közölt az Intel közeljövőben debütáló, 0,09 mikronos csíkszélességű Prescott magra épülő vadonatúj Celeron processzoraival kapcsolatban. Ezek szerint ezen újgenerációs Celeron processzorok a korábbi várakozásokkal ellentétben kompatibilisek lesznek a VRM 10.0 és az FMB 1.0 (VIN 1.0) specifikációval.

Magyarul mindez azt jelenti, hogy a nemrégiben i865P, i865PE, illetve i875P chipkészletre épülő alaplapokat vásárolt felhasználók lényegében minden további nélkül használhatják majd alaplapjaikban a 0,09 mikronos gyártási technológiával készülő újfajta Celeron processzorokat. Ez főképp annak tudatában érdekes, hogy - amint arról korábban beszámoltunk - a jelenlegi Pentium 4-es processzorok utódainak tekinthető, teljes értékűnek nevezhető Prescott magos Intel chipek a fent említett alaplapokban állítólagosan használhatatlanok lesznek. Híradások szerint a Prescott chipek, illetve a Prescott alapokon nyugvó Celeron processzorok architektúrája teljes mértékben meg fog egyezni, így felettébb érthetetlen, hogy az egymástól csak rendszerbusz frekvencia, illetve másodszintű gyorsítótár tekintetében különböző chipek közül miért csak az egyik lesz kompatibilis a jelenlegi alaplapokkal. Egyes források szerint az ügy hátterében nem technikai, hanem sokkal inkább marketing okok állnak, vagyis a hardvergyártók ily módon azt szeretnék elérni, hogy a drágább Prescott processzorokra vágyó felhasználóknak alaplapot kelljen cserélniük.

A jelenleg i865P, i865PE, illetve i875P alaplapokat, illetve ezen alaplapokban például 3 GHz-es frekvenciájú Pentium 4-es processzort használó felhasználóknak értelemszerűen nem sok értelme lesz a Prescott magos új Intel Celeron processzorok felé kacsingatni, ugyanis egy ilyen váltás számukra nem előre, hanem sokkal inkább visszalépést jelentene. Ebben az esetben tehát nem marad más hátra, mint új alaplapot kell venni, illetve reménykedni lehet abban, hogy a PowerLeap, illetve a hozzá hasonló cégek kiadnak majd olyan átalakítókat, melyek révén a nem Celeron Prescott processzorok is használhatók lesznek az említett chipkészletekre épülő alaplapokban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • HappyBoy #7
    Itt a bizalomról van szó, és nem termékről vagy cégről!
    Az a baj, hogy az egész informatikában hiányzik a tisztesség, a becsület.
  • HappyBoy #3
    Ez már túlmegy minden határon. A szivatásnak is van hazára. Én azt hiszem beintek az intelnek, eljátszották a bizalmamat.
  • IrkaBirka #2
    jöhetne már valaki, aki lenyomja az intelt
  • SirBubu #1
    erre nem tudok mit mondani...késssz