Spencer

Prescott kompatibilis alaplapok már augusztusban

Különböző források szerint a nagyobb tajvani alaplapgyártó cégek már augusztus második felében megkezdik első olyan új alaplapjaik forgalmazását, melyek kompatibilisek az Intel közeljövőben érkező vadonatúj mikroprocesszorával, a jelenleg Prescott fejlesztési kódnevet viselő chippel.

Az első Prescott processzorok várhatóan csak valamikor idén ősszel jelennek meg a kereskedelmi forgalomban, tehát elmondható, hogy ezen új platform esetében az alaplapok jóval hamarabb jelennek meg, mint az új processzorok.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a közelmúltban debütált i865PE, illetve i875P típusjelzésű chipkészletekre épülő alaplapok nem kompatibilisek a VRM 10.0-val, illetve az FMB 1.5-tel, ami konkrétan azt jelenti, hogy ezen alaplapokban bizony nem használhatunk majd Prescott chipeket. Nincs más hátra, mint hogy az alaplapgyártó cégeknek át kell tervezniük jelenleg forgalomban lévő alaplapjaikat, a felhasználóknak pedig új alaplapok után kell nézniük. Ez az áttervezés egyébként vélhetően nem jelent különösebb nehézségeket, hiszen - mint már említettem - az első Prescott támogatású alaplapok várhatóan már a jövő hónapban forgalomba fognak kerülni.

Arról egyelőre nem sok információt lehet tudni, hogy milyen lényegi különbség van az FMB 1.0 és az FMB 1.5 között, mint ahogy az sem teljesen tisztázott, hogy a jelenleg használatos platform milyen szempontból elégtelen ahhoz, hogy kezelni tudja az Intel újgenerációs Socket 478-as processzorait. Érdekesség, hogy bár az alaplapgyártó cégek vélhetően már hosszú hetek óta tisztában vannak azzal, hogy jelenlegi termékeik nem támogatják az Intel új processzorait, az egyik legnagyobb gyártó, az ASUS továbbra is Prescott kompatibilisként reklámozza i865PE chipsetes termékeit.

Ismeretes, hogy az Intel a Prescott magos vadonatúj processzorai esetében vezeti be elsőként a mindeddig legkifinomultabb, 0,09 mikronos csíkszélességet lehetővé tevő gyártási technológiáit. A Prescott processzorokban egyébként a jelenlegi Pentium 4 chipekben találhatónál kétszer nagyobb, 1 MB méretű másodszintű gyorsítótár, valamint továbbfejlesztett HyperThreading technológia kap helyet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!