JohnnyCage

Csődvédelmet kér a Napster Inc.

A szerzői jogi perek kereszttüzében álló Napster Inc. hétfőn csődvédelemért folyamodott. A társaság lépése összhangban van a német Bertelsmann AG-vel kötött megállapodásban foglaltakkal.

A Redwood City-i (Kalifornia) központú társaság a Delaware-i csődbíróságon nyújtotta be csődvédelmi kérelmét hétfőn. A Napster Inc. által működtetett, legendás hírű, egykor felhasználók tízmillióit tömörítő internetes fájlcsere szolgáltatás 2001 júliusa óta szünetel.

Mint ismeretes, az öt vezető lemezkiadó még 2000-ben indított jogsértési pert a társaság ellen, mivel a Napster fájlcsere szolgáltatás az illegális internetes zeneterjesztés melegágya volt. 2001 tavaszán a bíróság először a Napster hálózatán továbbítható fájlok szigorú ellenőrzését és szűrését rendelte el, majd ennek eredménytelenségét követően júliusban az egész szolgáltatás leállítására kötelezte a társaságot.


A Napster alapítója, Shawn Fanning

A Napster Inc. azóta egy új, előfizetés-alapú online zeneszolgáltatás kifejlesztésén dolgozott, mivel azonban a társaság nem tudott kiegyezni a lemezkiadókkal a szolgáltatás beindítása elmaradt. Az új Napster szolgáltatás esélyei ezzel egyidőben folyamatosan csökkentek.

A német médiaóriás Bertelsmann AG néhány hónappal ezelőtt pártfogásába vette a Napstert, de minden erőfeszítése ellenére sem tudta megszabadítani a társaságot a szerzői jogi perek terhek alól. A Bertelsmann május 17-én előállt egy szerződéssel, amelynek értelmében a társaság 8 millió dollárért megvásárolja a Napstert.

A szerződésben foglaltaknak megfelelően a Napsternek csődvédelmet kellett kérnie. Az internetes P2P (Peer-to-Peer - Egyenrangú Hálózat) forradalmat elindító társaság így hamarosan Európa második legnagyobb médiacsoportjának részlegeként tűnhet fel ismét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • natalyel #9
    Elnezem szegeny srac kepet... Egy-ket percet azert meger, es megerdemel a srac. Leult az iskolaja szamgeplaborjaban, osszeutott par nap-het alatt egy kis progit, amivel a haverjainak akart segiteni, egy-ket megas kod szuletett, es nem sokkal kesobb evvel a par megacskaval tortenelmet irt... Fura a sors keze... Azert meghajlok a srac elott, elmerengve a reg (regi? kb. ket ev!) elmult idokon... Akarhogy is nezzuk, Shawn Fanning beirta magat a tortenelembe, es nem utolsosorban millioknak szerzett kellemes perceket-orakat a zene tulajdonlasanak lehetosegevel...

    nat
  • Supergamer_real #8
    "a vége pedig valószínűleg az lesz, hogy jelentős mértékben megemelik majd a nyers CD/DVD lemezek és a CD-RW/DVD-RW eszközök árát"

    Ebben van igazsag... az ujrairhato DVDk arat is azert tartjak magasabban mint egy film ara mert ez a legjobb masolasvedelem... de nem fejezted be a tortenetet... ennek meg az lesz a vege, hogy elterjednek vinyos mp3lejatszok, a vinyok mar amugy is nagyok es senki sem fog se filmet se zenet cd-n tartani.

    Itt nincs igazan mit csinalni... az irhato cdk piacan nincsen kartel.Pl pattoghat a philips meg a plextor, a monkey media es a hasonlo no-name cegek ugysem fogjak dragabban adni a cuccost... igy vegy feladjak, vagy a monkey media es egyeb noname cegek (etc.) novi(k) ki magukat normalisabb markava... es a kigyo maris a farkaba harapott...

    Az atlag netezo ember szamara a kinalat mar csak bovulni fog, ha tetszik ha nem.Pont!
  • Laci73 #7
    De igen, csak mivel nincs lefülelhető központjuk, élnek és virulnak (éljen a kultúra terjesztése!) Lesz még egy két siralmas ötlet ( pl. CD-másolásvédelem), a vége pedig valószínűleg az lesz, hogy jelentős mértékben megemelik majd a nyers CD/DVD lemezek és a CD-RW/DVD-RW eszközök árát...:((
  • Bekomman #4
    Márt pumpált bele a Bertelsmann milliárdokat?
  • Hahoocsi #3
    Felmenti a céget a fizetési kötelezettségek alól, csődbiztost jelölnek ki, és a hitelezők kezébe kerül a cég. Vagy vmi ilyesmi :D
  • Lazarus #2
    MI a f@szt szenved mar ez a cég? :D
  • Lacc #1
    Mi is az a csődvédelem? :D