Spencer

Gummi: a Sony újszerű mobil számítógépe

A Sony újgenerációs hordozható mini számítógép prototípusát nem a hagyományos módon, tehát billentyűzettel, illetve egyéb hasonló konzervatív megoldások segítségével lehet irányítani, hanem például csavarással, szorítással vagy éppen hajlítással.

A Sony Interaction Lab nevezetű tokiói részlegének fejlesztőmérnökei ugyanis úgy vélik, hogy a parányi, leginkább a bankkártyákhoz hasonló méretekkel rendelkező számítógépeket ily módon lehet a leghatékonyabban és legkényelmesebben kezelni.


A Gummi prototípusa
"A WIMP (Windows, Icons, Mouse, Pointer) felhasználói felületek roppant hatékonyan használhatók az asztali számítógépes környezetekben, azonban a kis méretű hordozható eszközök esetében ezen megoldásokat lényegében egy az egyben el lehet felejteni. Ahogy a különböző digitális termékek egyre kisebbek lesznek és ezen eszközökön egyre parányibb kijelzőket találhatunk, a hagyományos felhasználói felületek egyre inkább használhatatlanná válnak" - nyilatkozta az üggyel kapcsolatban a Sony egyik főmunkatársa.


A szélén lévő touch pad a képernyőn lévő nyíl mozgatására szolgál,
a hajlítása pedig megfelel egy klikkelésnek

A most bemutatott, Gummi nevezetű parányi eszköz fejlesztésében komoly nemzetközi fejlesztőgárda vett részt, a munkát pedig Carsten Schwesig, Ivan Poupyrev, valamint Eijiro Mori koordinálta. A Gummi tulajdonképpen nem más, mint egy flexibilis alapokra helyezett szilárd folyadékkristályos kijelző, no meg a hozzá kapcsolódó processzor, illetve memória. A merőben új mobil számítógép esetében ezenkívül fontos szerephez jut egy hagyományosnak nevezhető USB touchpad, valamint a szerkezet oldalain elhelyezett egy-egy szenzor, mely a különböző hajlítások, csavarások, illetve szorítások érzékelésére hivatott.


A jövőbeli turistatérképek a hajlítás érzékelésére képes piezoelektromos szenzorokkal lesznek ellátva, és ennek megfelelően nagyítaják-kicsinyitik a képet

A Sony munkatársai elmondták, hogy a Gummi használata rendkívül rövid időn belül megszokható, vagyis gyorsan rá lehet érezni arra, hogy hogyan lehet különböző kézmozdulatokkal irányítani egy számítógépet. A mérnökök ezenkívül utaltak arra, hogy a Gummi fejlesztése a közeljövőben tovább fog folytatódni, és tervezőasztalon már létezik egy olyan új modell is, mely hajlékony OLED (Organic Light Emitting Diode) kijelzővel lesz felvértezve. A Gummi kereskedelmi forgalomban történő esetleges megjelenésével kapcsolatban a Sony munkatársai egyelőre nem kívántak nyilatkozni. A készülék müködését bemutató videót innen innen tudjátok letölteni (8 MB-os Quicktime állomány)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • SoDI--- #1
    Viszont ezzel még SMS-ezni se lehet...