JohnnyCage

Leállítja az RDRAM chipsetek gyártását az Intel

Egyes hírforrások szerint a chipóriás Intel leállítja a 850E és 860 alaplapi chipkészletek gyártását. A társaság így egyelőre teljesen szakít a Rambus DRAM technológiával.

A 850E, illetve 860 jelzésű alaplapi chipkészleteken kívül a chipóriás nem gyárt RDRAM-alapú lapkakészleteket. A 850E chipkészletet az Intel az asztali Pentium 4 rendszerekhez kínálja, a 860-as chipset pedig a Xeon munkaállomásokat és szervereket célozza.

Egyes, a chipóriáshoz közeli hírforrások szerint a DDR-SDRAM memóriák népszerűségét a megoldások alacsony ára alapozta meg. A technológia a közelmúltban teljesen kiszorította a drágább, ugyanakkor nagyobb teljesítményt nyújtó RDRAM technológiát, amely kizárólag a csúcskategóriás megoldásokban talált helyet.

Az Intel lépését követően egyedül a tajvani Silicon Integrated Systems (SiS) gyárt majd Rambus DRAM támogatású alaplapi chipkészleteket. A társaság a tavaly júliusban kiadott R658 chipset mellett a harmadik negyedévben újabb RDRAM alapú Pentium 4 lapkakészletet tervez kiadni R659 néven.

A kétcsatornás DDR400 támogatással rendelkező Springdale chipkészlet szerdai kiadása után az Intel a DDR-II platformra kíván átállni a Grantsdale elnevezésű megoldással. A Grantsdale chipkészlet várhatóan 2004 második negyedévében jelenik meg.

Mivel azonban a DDR400-SDRAM megoldások még csak mostanában kezdenek szélesebb körben is elterjedni a piacon, egyes DRAM gyártók úgy vélik, a DDR-II -re való átállás még a jövő év közepén is túlzottan korai lenne.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Inquisitor #2
    Vajon a SiS dual és quad Rambus támogatású chipsetje kijön még?
    Egyébként ezt jósólgattuk 1,5 éve, aztán mindenki lehülyézet minket. Most meg tessék ...
  • Csudri #1
    Kár, mert ezzel szinte ténylegesen vége a Rambusnak. R.I.P.