Spencer

A memóriagyártók komoly reményeket fűznek az Intel új platformjához

Miközben az Intel boszorkánykonyhájában javában folynak az első Socket T (LGA775) alaplapokra szánt chipkészlet, a Grantsdale fejlesztési munkálatai, a DRAM memóriák gyártásával foglalkozó cégek már most óriási reményt fűznek ehhez az eleinte első, később pedig második generációs DDR memóriákra épülő új platformhoz.

Az Intel munkatársai nemrégiben arról számoltak be, hogy a Grantsdale kódnevű chipset fejlesztési munkálatai a legnagyobb rendben folynak, és várhatóan semmi sem áll majd annak útjába, hogy az első Grantsdale alapú termékek 2004 második negyedévében forgalomba kerüljenek. Tudni lehet, hogy a legelső Grantsdale chipsetek kétcsatornás DDR400 memóriatámogatással fognak rendelkezni, Grantsdale P típusjelzésű utódaik pedig már az 533 MHz-es frekvencián üzemelő DDR-II memóriák kétcsatornás üzemmódban történő kezelésével is könnyedén meg fognak birkózni. Az Intel a Grantsdale platform első processzorának azt a 3,6 GHz-es Prescott chipet szánja, mely 1 MB másodszintű gyorsítótárral, továbbfejlesztett Hyper-Threading technológiával, valamint 800 MHz-es rendszerbusz frekvenciával fog rendelkezni.

A memóriagyártók számára a hagyományos DDR400-as memóriák gyártása manapság egyre kevesebb nehézséget okoz, ami konkrétan a javuló kihozatalon mérhető le, viszont a második generációs DDR memóriák tömeggyártására történő átállás még hosszabb időbe fog telni. A gyártók most azzal foglalatoskodnak, hogy a Grantsdale P érkezéséig minden problémát orvosolni tudjanak a DDR-II 533-as memóriák gyártása kapcsán. A memóriagyártók az i865-ös, korábban Springdale fejlesztési kódnevet viselt DDR400 kompatibilis új Intel chipkészlet érkezését egyébként kitörő örömmel fogadták, ugyanis ettől azt várják, hogy DDR400-as SDRAM eladási mutatóik jelentős mértékben javulni fognak. Az Intel és a memóriagyártók egyaránt úgy vélekednek, hogy a DDR-II memóriák a közeljövőben legalább akkora sikert aratnak majd, mint a jelenleg high-end kategóriásnak számító DDR400-as modulok.

A Nanya Technologies a várakozások szerint még ebben az évben megkezdi a notebookokba szánt, 400 MHz-es DDR-II SO-DIMM memóriáinak tömeggyártását, ezt követően pedig a jövő év első negyedévében indítja be első DDR-II 533-as SDRAM memóriamoduljainak a sorozatgyártását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!