Gyurkity Péter

Fokozatosan olcsóbb lesz a DDR-memória

Erre számíthatunk a következő időszakban, a megnövekedett raktárkészletek miatt.

A területen belül nemrég arról adtunk hírt, hogy kidobja az Optane-memóriát az Intel, eközben azonban a tágabb értelemben vett szegmensben is érdekes folyamatok zajlanak. Egy friss előrejelzés szerint érzékelhető árcsökkenésre számíthatunk, mégpedig két eltérő generációnál.

A napokban a TrendForce tette közzé saját újabb anyagát, amelyben már a harmadik, illetve utolsó negyedévre vonatkozó jóslatokat vehetjük szemügyre. Kiemelik ebben, hogy a korábban jelzettnél is nagyobb mértékben mérséklődik majd a DDR-memóriák ára, elsősorban azért, mert alaposan megugrottak a raktárkészletek, de ugyanezen időszakban az olcsóbb megoldások is nagyobb példányszámban jelentek meg a forgalomban, a dél-koreai gyártók pedig jóval agresszívabb módon faragtak el saját áraikból. A rivális cégek szintén kénytelenek lesznek követni ezt a példát, így a harmadik negyedben 13 és 18 százalék közötti mértékben eshetnek az árak. Ma már egyértelműen túlkínálatról beszélhetünk, ami az ünnepi időszakig kitarthat, akkor ugyanis további 3-8 százalékos csökkenésre számíthatunk.

Érdekes részlet, hogy a DDR3 esetében tavaly értük el a csúcspontot, akkor a történelmi mélyponthoz képest 60 százalékkal magasabb szinten juthattunk hozzá ezen modulokhoz. Az újonnan beszerzett megoldásokban már többnyire a DDR4 van jelen, ami nyilván hozzájárul a közvetlen előd esetében várt visszaeséshez, a generációváltás ugyanis a korábban vártnál jobb ütemben zajlik. A jövőben gyorsabb iramban szűkül majd a DDR3 piaca, miközben a gyártók maguk szintén folytatják az átállást, vagyis egyre nagyobb kapacitást visznek át a DDR4 területére – miközben a vadonatúj konfigurációk már a még újabb DDR5 támogatásával jelennek meg a forgalomban.

Az év végéig durván negyedével eshetnek a kereskedelmi árak, ez mindenképpen jó hír a felhasználóknak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!