JohnnyCage

Hitachi: kisebb alkatrészek a gyorsabb merevlemezekhez

A Hitachi Global Storage Technologies tovább csökkentette egy egyébként is meglehetősen apró merevlemez alkatrész méretét, amely lehetővé teszi a jelenlegieknél gyorsabb notebook merevlemezek gyártását.

Az író/olvasó fejet tartó csúszka méretének csökkentése lehetővé teszi, hogy a jövőben megjelenő notebook merevlemezek még kevesebb áramot fogyasszanak, gyorsabban működjenek, és a külső mechanikai hatásoknak is jobban ellenálljanak, mint a jelenlegi modellek, közölte a Hitachi.

A japán társaság még a hónap folyamán ki tervez adni egy 60 GB tárolókapacitású, 7200-as percenkénti fordulatszámú (RPM), 2,5 colos merevlemezt, amely az új fejlesztésű "femto" csúszkát alkalmazza. Az új meghajtó a jelenlegi 5400-as fordulatszámon működő változatoknál 15 százalékkal nagyobb adatátviteli sebességet, és 20 százalékkal kisebb átlagos keresési időt nyújt.

A 7K60 elsőként az IBM notebookjaiba kerül be a nyár folyamán, de később várhatóan más PC gyártók is alkalmazni fogják az új merevlemezt, áll a Hitachi közleményében.

Az új femto csúszka, amely a merevlemez karjának végén, az író/olvasó fejet foglalja magába, mintegy 30 százalékkal kisebb, és 60 százalékkal könnyebb a jelenlegi változatoknál. A kisebb, aerodinamikailag kedvezőbb formájú csúszka lehetővé teszi, hogy a merevlemez karját kisebb teljesítménnyel is gyorsabban lehessen mozgatni. Maga a csúszka egyébként a magas fordulatszámon pörgő lemezek által kiváltott légörvény hatására lebeg a lemezek fölött.

A Hitachi szerint az új, 7200 RPM-es merevlemez nem fogyaszt több áramot, mint a jelenlegi 5400 RPM-es változatok, így ideális a notebookokban való alkalmazásra. A femto csúszka a későbbiekben várhatóan egyébként az 1 colos Microdrive meghajtókba is bekerül.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!