JohnnyCage

További árcsökkentés várható a merevlemezek piacán

A tavalyi év utolsó negyedében tapasztalt keresletnövekedés után a közeljövőben ismét a merevlemezek árainak csökkenésére lehet számítani.

A második negyedév tradícionálisan a leggyengébb időszaknak számít a merevlemez piacon. A kereslet visszaesése ugyanakkor a merevlemezek árának további csökkenését vetíti előre. Egyes ipari hírforrások szerint az első negyedévben végbement 8 százalékos áresést követően a második negyedévben további 4 százalékkal fognak csökkenni a merevlemez árak.

"A júniussal végződő második negyedév tradícionálisan a legnagyobb mértékű árcsökkenést szokta hozni a merevlemez piacon" - mondta Charles Pope, a Seagate Technology HDD Holding pénzügyi igazgatója. "Várakozásaink szerint az árak a megszokott mértékben fognak változni az időszakban."

Az árak további csökkenése azonban véget vethet annak a stabilitásnak, amelyet a tavalyi év igen erőteljesen alakult utolsó negyede alapozott meg. 2002 negyedik negyedévében a merevlemez árak alig csökkentek, a meglehetősen népszerű 80 GB-os modellek pedig szinte nem is váltak olcsóbbá. Mindez elsősorban annak tudható be, hogy a társaságok a viszonylag erőteljes keresletnek, illetve jól kidolgozott stratégiájuknak köszönhetően drasztikusan le tudták csökkenteni raktárkészleteiket.

"Bár a merevlemez árak egyértelműen csökkentek az előző év azonos időszakához képest, a tavalyi év utolsó negyedének erőteljes alakulása miatt ez az árcsökkenés ezúttal csak mintegy 8 százalék" - mondta Robert Cihra, a Fulcrum Global Partners egyik elemzője. "Ez az éves árcsökkenés jóval kevesebb, mint az 1998 és 2002 között regisztrált 14 - 19 százalékos éves csökkenés."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Blackman #19
  Én a EXPERT Computer Kft. árlistáját néztem.. de még van belépésem a PC Parner-hez is, de az is ugyan ez. Tudsz olyan nagykert, ami olcsó és kiszolgálnak olyan céget is, ami az alkatrészeket nem további kereskedés céljából veszi meg?
 • gz_8 #18
  Vegyél SATA vinyót, én még várok vele egy keveset, hátha nem kell ráköltenem a gatyámat
 • SoDI--- #17
  HOPPÁ!!!
  Tényleg!
  Eheeee...
  MISRAL akkor már nem csak az árakban SUXX :)
 • SoDI--- #15
  Na jó, én ÁFÁS kisker árról beszéltem!
 • Blackman #14
  Szintén áfa nélküli ár!

  HDD SERIAL ATA:
  SEAGATE 120GB 7200rpm 37500 Ft

  Nem annyira drága.. csak az a baj, hogy nem lehet kapni.. 1 nagyker sem tud hozni jelen pillanatban :( Pedig többször próbálkoztam már.
 • Inquisitor #13
  Dobhatnál mailban SATA HDD árakat is. Akármilyen jó lesz! Kis ker is, nagy ker is! Vagy akár ide ...
  (Egyébként sejthetitek mitől mennek lefelé, az IDE-nek nemsokára harangoznak. Erre vártak sokan vagy 20 éve ...)
 • Blackman #12
  A pontos nagyker árak (áfa nélkül!)

  MAXTOR 120 GB 6Y120L0 7200rpm 24850 Ft
  IBM-HITACHI 120GB IC35L120 7200rpm 28500 Ft
  MAXTOR 80 GB 6Y080L0 7200rpm 18200 Ft
  IBM-HITACHI 80GB IC35L080 7200rpm 18900 Ft
 • Inquisitor #11
  Nem mindegy, hogy az a 120GB-os vinyó 512K, 2MB, 8MB cache-el van e, és az se mindegy 5400 vagy 7200 a fordulatszám.
  Aztán meg nem mellékesen még ezeken felül vannak olyan apróságok, hogy az adott vinyó hány lemezt tartalmaz (minnél kevesebb olvasófej, annál kevesebb hibalehetőség), meg ugye a sebesség miatt az adatsűrűség se mindegy.
  Szóval lehet két 120GB vinyó között akár 10.000 különbség is. :)
 • Csudri #8
  Van! Vegyél nagyobb házat! :))
 • Gabest #7
  Én azért szoktam még venni, csak már nem fér be a házba, nincs hová becsavarozni :( Van valami jó megoldás a férőhelyek bővíésére?