JohnnyCage

Az FTC áldását adta az IBM-Hitachi üzletre

Az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Szabályzóbizottság (Federal Trade Commission) hétfőn zöld utat adott az IBM-Hitachi megállapodásnak, amely szerint a japán cég átveszi az IBM veszteséges merevlemez üzletágát.

Az IBM és Hitachi cégek már korábban, egészen pontosan idén júniusban bejelentették, hogy merevlemez részlegeiket egy közösvállalkozásban kívánják egyesíteni, amelyet néhány év alatt fokozatosan, teljesen átvesz a Hitachi. Az IBM ezzel egyidőben pedig kilép a merevlemezes meghajtók piacáról.

A megállapodást már korábban jóváhagyta számos jelentős kereskedelmi szabályzóbizottság, így többek között az Európai Bizottság, a japán Fair Trade Commission, a brazil Conselho Administrativo de Defensa Economica, és a tajvani Fair Trade Commission. A szerződés véglegesítéséhez már csak egy szabályzóbizottság engedélyére van szükség, közölte a két társaság.

A kezdetben létrejövő közösvállalkozásban az IBM 30, a Hitachi 70 százalék tulajdonrésszel fog rendelkezni. Az IBM összesen 2,05 milliárd dollárt kap a veszteséget termelő üzletágáért. A kifizetésre a szerződés szerint három év alatt fokozatosan, a Hitachi tulajdonrészének növelésével egyidőben kerül sor. Az egyesített társaság összesen 24 ezer alkalmazottat tervez foglalkoztatni, központja pedig a kaliforniai San Joséban lesz.

A merevlemez-gyártás az elmúlt években egyáltalán nem számított sikeres tevékenységnek az IBM számára. A társaság 2001-ben 423 millió dollárt veszített az üzletágon, 2002 harmadik negyedévében pedig alig három hónap alatt, majdnem még egyszer ekkora, 381 milliós veszteséget regisztrált a részlegen belül.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Gabest #3
    És persze zöld úton is fehérek a zebrák!
  • Walaki #2
    Az FTC zöld utat adott...
    Ez jó :)