Mortimer

Feltörték a világ legbonyolultabb kódját

Több ezer konkurens cracker közül egy svéd számítógépes csapatnak sikerült feltörnie az eddigi legkeményebb "titkosírást".

A svédeknek 70 évnyi gépidejükbe telt, mire feltörték a 10 egyre nehezebb titkosírást, kódot, amelyet Simon Singth nemzetközi bestsellerében, a "The Code Book"-ban állított össze. Ezen írások között volt az ősi görög rejtjelektől kezdve, a viktoriánus-kori részeken át egészen a második világháborúban a nácik által használt Enigma-ig mindenféle titkosítás.

½Ez a legbonyolultabb titkosírás, amit eddig valaha is megfejtettek.½ - mondta Simon Singh, mielőtt átadta a 10000 fontos csekket a svéd csapat vezetőjének, Fredrik Almgren-nek. Almgren egyébként internetes biztonsággal foglalkozik. Ő oldotta meg a feladványt a software fejlesztő Torbjorn Granlund, valamint másik három szakértő segítségével, akik a stockholmi Royal Institute of Technology intézetben dolgoznak.

A feladványt világszerte több ezer kódtörő, cracker próbálta megoldani, akik saját website-ot is létrehoztak; 2500 tagjuk volt a 14 éves iskolás gyerekektől kezdve egészen a matematikus professzorokig. Singh már nem hitte, hogy sikerül feltörni a teljes kódot, így már az első kilenc kód feltöréséért is 1000 fontos díjat adott két számítógépes csapatnak. Ezután azonban jöttek a svédek, akik végül megoldották az 512 bit-es kódot.

Singh, a fizikai tudományok doktora, 2 évet dolgozott teljes titokban a fejtörők kidolgozásán. Ebben segítségére volt Dr. Paul Leyland, aki a Microsoft-nál dolgozik Cambridge-ben. A svéd csapat vezetője elmondta, hogy hosszú és nehéz munka áll mögöttük, párszor már fel is akarták adni a küzdelmet.

½Az első feladatok nagyon könnyűek voltak, de egy pontot elérve úgy hittük, soha nem jutunk majd túl a nyolcadik szinten. A tizedik szintet elérve már minden kemény matematika és elég bonyolult algoritmusok kérdése volt.½ - nyilatkozta Fredrik Almgren a BBC Radio-nak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!