Mortimer

Az USA-ban enyhül a kriptográfia embargója

Az Amerikai Egyesült Államok megkönnyítette az Európai Unió és néhány más kulcspartnere számára a titkosítási eljárások exportálását, annak érdekében, hogy növelje a cyberspace biztonságát és elősegítse az elektronikus kereskedelem elterjedését.

Az új törvények szerint az Egyesült Államok vállalatai ezentúl nem kötelesek engedélyeztetni az alábbi 15 államba exportálandó titkosított termékeket: az Európai Unió 15 országa, Ausztrália, Norvégia, Cseh Köztársaság, Magyarország, Lengyelország, Japán, Új Zéland és Svédország.

Az új irányelv megszünteti a kormányzati és a nem-kormányzati végfelaszhasználók korábbi megkülönböztetését, jelentette ki a Fehér Ház. Ezentúl az amerikai vállalatok már nem kötelesek átesni egy 30 napos technikai ellenörzésen.
Az amerikai technológiai vállalatok az Internet és a magánélet védelmét pártfogoló csoportokkal együtt már évek óta szorgalmazták a szabályozás megváltoztatását, érvként a kommunikáció védelmét és az elektronikus kereskedelmet hozva fel. A törvények lassan - válaszként az amerikai vállalatoknál felmerülő panaszra, mikor nem amerikai ügyfeleknek akartak eladni termékeket - egyszerűsödtek.

A kormányzat januárban már lehetővé tette a titkosított termékek exportját is egy szemle után, de a kormányzatoknak szánt dolgokhoz továbbra is engedélyekre volt szükség. A Fehér Ház nyilatkozata szerint a korlátozásokat az Európai Unió hasonló törvényeihez igazították, és ezen piacok számára további könnyítéseket kívánnak bevezetni. A változások beleillenek az amerikai politikai irányvonalba, és megfelelnek a biztonsági, kereskedelmi és a törvényességi szükségleteknek.

"Az Internet, mint Morze telegráfja, új lehetőségeket, de új kihívásokat is jelent alapértékeink számára, és új törvényekre és biztonsági garanciákra van szükség fenntartásukhoz." - nyilatkozta John Potesta hivatalvezető. "Mivel kapcsolataink száma nagy, számos embernek van könnyebb hozzáférési lehetősége a legszemélyesebb információinkhoz is, a bankszámláktól az egézségügyi kórlapunkig. Biztosak akarunk lenni abban, hogy az Internet az emberek előnyét szolgálja, és nem pedig kárára van." Elmondása szerint az erős titkosítási eljárások csak egy lépés a cyberbiztonság és a bizalom felépítésének terén.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!