Spencer

Írország lehet Európa technológiai központja

Bár Írország számára egyre nehezebb a multinacionális nagyvállalatok maradásra bírása, továbbra is minden jel arra mutat, hogy Írország lehet Európa technológiai "fővárosa" - derül ki egy a Eurocom PR Network piackutató cég által a napokban kiadott jelentésből.

A jelentés készítői több európai országban mintegy 147 technológiai cég vezetőjét interjúvolták meg az üggyel kapcsolatban, és kiderült, hogy a megkérdezettek közül a legtöbben az írek hazáját tekintik a kitüntető Európai Szilíciumvölgy cím várományosának. A technológiai vezetők több mint tizenkilenc százaléka Írországot, tizennégy százaléka Németországot, nyolc százaléka pedig az Egyesült Királyságot jelölte meg mint Európa lehetséges technológiai központját. Érdekesség, hogy a megkérdezettek legtöbbje a nem európai országok közül Indiát tartotta leginkább esélyesnek az új Szilíciumvölgy cím várományosának.

A Eurocom PR Network jelentéséből többek közt az is kiderül, hogy a cégvezetők az IT piacon belül a számítógépes biztonsági, a CRM (Customer Relationship Management), valamint a vezeték nélküli telekommunikációs szektorban látják a legnagyobb potenciált az európai kontinensen. Az említett három szektorra a megkérdezettek 20, illetve 17-17 százaléka szavazott. Az IT gyártás kihelyezés 11, az internetes webszolgáltatás és az e-commerce (elektronikus kereskedelem) 6-6, az adattárolási szegmens pedig 5 százaléknyi szavazatot kapott. Említésre méltó, hogy az egy évvel korábbi hasonló felmérésben még a GPRS (General Packet Radio Service), illetve a mobiltelefonos kereskedelem végzett az élen, idén viszont ezen szektorok 3-3 százalékos szavazati arányuk révén éppen hogy csak bekerültek a Top 10-be.

A felmérésből kiderül, hogy az európai technológiai cégek vezetőinek több mint a fele úgy vélekedik, hogy az IT szektorban az idei esztendő utolsó negyedévében, illetve a jövő év első negyedévében komoly fellendülés várható, és a megkérdezetteknek mindössze három százaléka gondolja úgy, hogy 2005 előtt nem sok esély mutatkozik a fellendülésre. A megkérdezettek közel 33 százaléka szerint a közeljövőben nagy számban jönnek létre új munkahelyek az IT szektorban, viszont a megkérdezettek 16 százaléka további munkaerő leépítéseket jósolt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • b #4
    laci, ne haragudj, de te tényleg kezdesz elhülyülni! európa már a xx. században bebizonyította, hogy mennyit ér. sajnos már nem sokat. (persz én is remélem, hogy csak "még"!) :)
  • Joe #1
    Ahhoz, hogy egy országból szilícium völgy lehessen, kell pár feltétel:
    - A munkaeröt könnyen és gyorsan oda lehessen hozni. Indiait, Oroszt, Amerikait, bárkit (Az informatika annyira specializálódott, hogy a helyi szakembrek jó része nem lesz megfelelö...)
    - Legyen meg a szükséges infrastruktúra, pl. kiadó lakások, jó reptér, hotel, úthálózat, lehessen bérelni autót, stb.
    - Legyenek kiadó, jól felszerelt irodák.
    - Az ország ne legyen túl drága.
    - Az adók, föleg a személyi jövedelem adók ne legyenek túl magasak.

    Én még nem voltam olyan Europai országban, ahol ez így mind együtt megvolt...