JohnnyCage

Lassul az IT ipari létszámcsökkentések üteme

Az amerikai technológiai iparban tavaly több, mint 400 ezer alkalmazott veszítette el munkahelyét. A munkaerőleépítési trend az elmúlt hónapokban a jelek szerint azonban lassulni kezdett.

Az amerikai technológiai társaságokat képviselő AeA (korábban American Electronics Association) szövetség adatai szerint az amerikai IT cégek júliusban összesen mintegy 700 fővel csökkentették alkalmazottaik létszámát, amely a júliussal végződő egy év legjobb eredménye.

"A technológiai cégek vezetői szerint a leépítési folyamat véget ért és, bár a kialakult helyzet egyáltalán nem ígéretes, a nehezén már túljutott az ipar" - mondta William Archey, az AeA elnök-vezérigazgatója.

"Előjelzésekbe egyelőre nem bocsátkoznánk, mert a kialakult helyzet egyelőre meglehetősen bizonytalan" - tette hozzá Archey. "Amit mondani tudok az az, hogy a májustól júliusig tartó időszak óvatos optimizmusra ad okot."

A technológiai ipar visszaesése 2001 első felében 437 ezer amerikai dolgozó munkahelyét szűntette meg, közölte az AeA. A szoftverfejlesztéssel, félvezető gyártással, szórakoztatóelektronikával, PC gyártással, és kommunikációs eszközök készítésével foglalkozó társaságok a '90-es évek közepén rendkívül jó eredményeket értel el, mivel a társaságok akkoriban termelékenységük növelése érdekében óriási összegeket fektettek a PC-k, szoftverek és elektronikai eszközök vásárlásába, illetve vállalati hálózatok kiépítésébe, szolgáltatások megrendelésére.

A gazdasági visszaesés, az Internet-lufi kipukkadása azonban a munkaerő csökkentésére kényszerítette a társaságokat. Az AeA szerint júniusban mintegy 5,3 millió amerikai alkalmazott dolgozott technológiai cégeknél, amely növekedés a '90-évek közepén mért 4 millióhoz képest, viszont jelentős visszaesés a 2001 márciusában mért 5,7 millióhoz viszonyítva.

Szakértők szerint az IT cégek eladásai az elmúlt hónapokban egy, a korábbiaknál alacsonyabb szinten, de mindeképpen stabilizálódtak. Egyes elemzők szerint az ipar ismét elindult a fellendülés útján, a növekedés üteme egyelőre azonban aligha lesz jelentős.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!