Spencer

Itt az idő a régi PC-k lecserélésére

Az általános gazdasági lassulás következtében a legtöbb cég és nagyvállalat az elmúlt időkben négy-öt évre tolta ki számítógépeinek életciklusát, ugyanis ily módon jelentős összegeket lehetett megspórolni.

A cégek rájöttek arra, hogy meglévő számítógépes rendszereik a legtöbb esetben hosszú éveken át tökéletesen képesek a rájuk bízott feladatok ellátására, tehát új számítógépek vásárlására csak a legritkább esetben kerítettek sort, aminek a gyártással foglalkozó cégek természetesen nem igazán örültek.

Az iSuppli piackutató cég elemzői most viszont arra figyelmeztetnek, hogy az elmúlt években a gazdasági lassulás következtében a tervezettnél hosszabb ideig üzemben tartott számítógépek nagy többségét rövid időn belül le kell cserélni. Az iSuppli munkatársai szerint ezen rendszerek életciklusa elsősorban két ok miatt nem hosszabbítható már tovább. Az egyik ok nem más, mint hogy a személyi számítógépek elektromechanikai alkatrészei véges élettartammal rendelkeznek, és mivel ezeket a legtöbb esetben már nem gazdaságos kicserélni, a cégek inkább új számítógépeket fognak vásárolni. A másik ok pedig, hogy a Microsoft szépen lassan fel kíván hagyni a Windows 9x operációs rendszerek támogatásával, az elmúlt néhány évben forgalomba került PC-k nagy része pedig még ilyen szoftverrel van ellátva, tehát emiatt is érik már a csere.

A piackutatók szerint a cégek nagy része egyszerűen rákényszerül arra, hogy az eddigiekben használt Windows 9x operációs rendszereit, Windows 2000-re vagy Windows XP-re cserélje. Az operációs rendszer csere a legtöbb esetben várhatóan hardver cserével lesz egybekötve, ami nem meglepő, ugyanis az említett újabb oprendszerek a régebbi, kisebb teljesítményű hardvereken nem érzik túl jól magukat. Az iSuppli szerint a legutóbb a Y2K probléma miatt 1999-ben lecserélt személyi számítógépek manapság már korántsem optimálisak a legújabb operációs rendszerek futtatására.

Szakértői előrejelzések szerint egyébként az idei évben várhatóan 10,5 százalékkal több új PC-t fognak forgalomba hozni, mint a tavalyi esztendőben, ez pedig előreláthatólag 13,6 százalékkal fogja növelni a számítógépgyártó cégek bevételét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • SoDI--- #18
    Ésszel kell fejleszteni, és egész olcsón megússza az ember.

    Vegyünk pl. engem. Néhány hónapja még csak egy GeForce2MX-em volt egy 1 Ghz-es tbird-el és fél giga DDR266-tal, erre alig 60 rongy befektetéssel egész jól összeraktam egy olyan gépet, ami jóval 1500 pont felett teljesít 3DMark '03-ban, 10600 pontot erősen megközelíti a 2001-es verzióban.

    GeForce 4 4200 64 Mb - 40 (tuningolható 305/605)
    XP1800+ - 20 (tuningolható 1589 Mhz)

    Minderre dobtam még plusz egy huszast, hogy az egyik 256 Mb-os ramomat kicseréljen 512-esre, hogy így 768-am legyen, és kész.

    A Doom III megjelenéséig egész jól elleszek vele. Nem egy csúcs, de én szórakozni akarok, nem pedig antialiasingon, meg anizotropikus szűrésen élvezni.

    Ésszel is lehet gépet fejleszteni, a normális gép nem csak az újgazdag buzsujok kiváltsága, csak gondolkodni kell, és árlistát nézegetni :-)
  • zer0 #15
    "A piackutatók szerint a cégek nagy része egyszerűen rákényszerül arra, hogy az eddigiekben használt Windows 9x operációs rendszereit, Windows 2000-re vagy Windows XP-re cserélje. Az operációs rendszer csere a legtöbb esetben várhatóan hardver cserével lesz egybekötve, ami nem meglepő, ugyanis az említett újabb oprendszerek a régebbi, kisebb teljesítményű hardvereken nem érzik túl jól magukat. "

    Itt a lenyeg kerem.... aki olyat hasznal az meg is erdemli, hogy milliardokat dobjon ki az ablakon... :-D

  • Shadow_THH #13
    Ja persze... A Bandi géptermében még ma is vidáman szaladgálnak a 75Mhz-s PC-k... Majd pont az új gépek fognak tönkremenni gyorsabban. k0zinak igaza van. Azért nyomatták be ezt a Láma rémítős dumát mert gyorsabb a fejlődés és igy nincs benne zsé.
  • Csacsis #9
    Éjjen a pár megaherc jó sok péézzééé!!!!
    Hajjon az ki nem költ milliókat GÉPre HAVONTA!!!
    hm... inkább mégse.
    otthon a p2CEL300-on(ami 450-en müxik) ge2mx-el felturbózva lazán megy a gta3, mega Warcraft3.
    Ja, hogy nem max grafikán, Kit érdekel???? (ha az embernek nincs sok pénze)

    Na jó, Generals-nak már kellegy kis vas. De akkor is. 2 GHZ-es gép elég ma mindenre, és a régi p2-es is használható még. Főleg office-ra. Minek új szoftwer, ha a régi jól bevált? Azért, hogy a megnővekedett gépigény miatt a hardware gyártók is jól járjanak? Pardon. Igaz. Van amikor újítani kell(pl:multimédiás alkalmazások) De miért kell pár mHZ-enként? Nem lehetne mondjuk:3 Ghz, aztán 3,5;4,5,7,stb... Talán így gazdaságos lenne. OK tudom kutatások meg minden... És a milliárdos nyereségek????

    Üdv:Csacsis
    "...mert hülye azért nem vagyok!" :)
  • gz_8 #7
    Lego rulez!
    Én is hegesztek közben egy kicsit, mert a rohadt hálókártya miatt legalább triplájára nőtt a bootolási idő...
  • zippofcy #5
    A Y2K problema is nemletezo volt, mint utolag kiderult.
  • Bonewerkz #2
    naja... de ha recesszio lesz, akkor hiaba cserelne, ha nincs penze... (nekem pl 433 PII van...) legozom is rendesen butolas kozben...