Spencer

A helyesen megválasztott jelszavak fontossága

Az egyik közelmúltban felbukkant, és nem kis internetes forgalmat generáló féreg a szakértők szerint annak következtében terjedhetett el széles körben, és okozhatott jelentős károkat, hogy a felhasználók még mindig nem tanulták meg, hogy milyen fontossággal bír a számítógépes jelszavak megfelelő módon történő megválasztása, valamint, hogy a felhasználók legtöbbje még a legalapvetőbb biztonsági szabályokat sem tartja be.

A számítógépes biztonsággal foglalkozó szakértők felhívják a figyelmet arra, hogy az aktív fájlmegosztással rendelkező Windows operációs rendszereket megfertőző Deloder féreg az elmúlt napokban nem fertőzhetett volna meg több ezer számítógépet, amennyiben a felhasználók nem könnyen kitalálható jelszavakkal próbálták volna megvédeni fontos adataikat. Lényegében mindegy, hogy egy féreg, vagy adott esetben egy rosszindulatú felhasználó próbál meg kárt okozni, vagy különböző kényes adatokhoz hozzáférni, ugyanis a nem megfelelően megválasztott jelszavakat ember és gép egyaránt könnyedén képes kitalálni, majd ezt követően behatolni a rendszerekbe - nyilatkozta az üggyel kapcsolatban Steve Trilling, az egyik antivírus szoftverek fejlesztésével foglalkozó cég, a Symantec kutatás és biztonsági részlegének az igazgatója.

A nemrégiben felbukkant Deloder féreg természetesen koránt sem az első olyan számítógépes kártevő, mely megpróbálja kitalálni a felhasználók jelszavait, hiszen a közelmúltban hasonló trükköket alkalmazott többek közt a LovGate nevezetű féreg is. Nem meglepő, hogy a számítógépes férgek és vírusok készítői ilyen jellegű kártevőket készítenek, ugyanis ők teljes mértékben tisztában vannak azzal, hogy a jelenleg világszerte használt számítógépes rendszereknek több mint az egyharmadát olyan egyszerű jelszavakkal "védik", melyeket lényegében pillanatok alatt ki lehet találni. A férgek egyébként sok esetben egy kis adatbázist is magukkal cipelnek, melyekben megtalálhatók a felhasználók által legtöbbször használt jelszavak.

A Deloder féreg dolgát alaposan megnehezítette volna, ha a felhasználók jól megválasztott jelszavakat használnak, azonban ezenkívül arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy a jó jelszón kívül megfelelő védelmi rendszerek alkalmazása is szükséges a maximális biztonság elérésének érdekében - mondta az egyik számítógépes biztonsági szakértő.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Anastacia #8
    @rg3nt1N@

    Ez egy viszonylag jó jelszó, kb 1 óra feltörni egy közepes gépen.
  • Zivos #4
    donald/duck
  • Zivos #3
    En is probalkozom kitalalni egyes helyekre jelszokat, es nem tudod elkepzelni milyen primitiv dolgok mukodnek (user/pass): coca/cola , donald/dump stb... Ennyivel jobb hogy a magyar nem egy vilagnyelv.
  • Bucser #2
    MAr bocs de nem a "Biztonsagos jelszavakra" kéne törekedni hanem azok biztonsagos tarolasara... MAsreszt ugye ugy nez ki a "Biztonsagos jelszo", hogy tartalmaz betüt és szamot vagy spec karaktert... mennyivel tart tovabb kitalalni a betük utan azt a kemény 10 szamjegyet? ha véletlengeneralt vagy csak végigprobal minden lehetőséget....

    Egy kicsit több komolysagot és ne szerencsétlen Fehéröves Usereket bantsuk mar a jelszavaik miatt a jelszot fejben kell tartani....
  • [HUN]PAStheLoD #1
    hehe én megelégszem 3 számjeggyel és 3 betűvel...